Analiză Business Club: Recensământul ne-a făcut mai bogați, însă doar pe hârtie

Data publicării:
batrani si bogati

Și totuși e slabă consolare pentru că îmbătrânim ca nație și viitorul e destul de cenușiu. Avem doar 5,5 milioane de copii și tineri, iar maturii sunt de două ori mai mulți.

În 20-25 de ani, cei din această categorie bună de muncă, 11 milioane vor ieși la pensie. E drept mulți sunt deja acolo căci, după cum vedem, sunt doar 3,5 milioane de oameni peste 65 de ani, vârsta pensionării, dar sunt în plată 5,4 milioane de pensionari.

Și cei care sunt acum în câmpul muncii, mulți din generația decrețeilor, ar trebui să fie susținuți de cei care vin din urmă: cele 5,5 milioane. Va fi foarte complicat și soluțiile ar trebui căutate de pe acum, să nu așteptăm ca timpul să le rezolve pe toate.

„La nivelul anului 1992, vârsta medie era de 35,1 ani, această a crescut undeva la

peste 40 de ani în 2011. Asta arată clar o îmbătrânire a populației și, evident, posibile probleme care pot apărea nu neapărat acum, ci peste 10-20 de ani”, spune Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică.

„Costurile cu plata pensiilor vor crește, după unele estimări cu cel puțin 1-2 puncte procentuale ca nivel în PIB. Este o resursă foarte importantă care va constitui o povară”, susține Aurelian Dochia, analist economic.

Situația este agravată și de faptul că peste un sfert dintre tinerii români nu reușesc să-și găsească un loc de muncă și nici nu știu o meserie, avertizează analiștii.

„Nu putem să avem pretenția că avem creștere economică de 4,5 la sută dacă ea nu este susținută și de o forță de muncă care crește în mod corespunzător și a cărei calificare crește în mod corespunzător și de adaptat la cerințele pieței”, mai spune analistul Aurelian Dochia.

Recensamântul face ca valoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor sa fie mai mare. Dacă în 2011 PIB-ul a fost de aproximativ 127 miliarde de euro la o populație de 21,5 milioane, valoarea pe cap de locuitor era de 5.900 euro. Acum, depășește 6.500 de euro. Creșterea este însă doar pe hârtie, pentru că românii nu simt că au mai mulți bani în buzunar. Peste jumătate dintre angajaţii români câştigă sub 1.500 de lei pe lună, arată datele statistice. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri