Aurul României rămâne la Banca Angliei. Proiectul lui Liviu Dragnea de repatriere a rezervelor, respins în Parlament

Data publicării:
lingouri de aur
Proiectul lui Liviu Dragnea de repatriere a rezervei de aur a României a fost respins definitiv Foto: Guliver/GettyImages

Proiectul privind repatrierea rezervelor de aur ale României a fost respins de Camera Deputaţilor, for decizional. Prin inițiativa fostului lider PSD Liviu Dragnea, Banca Naţională a României ar fi fost obligată să aducă în ţară aproape toată rezerva de aur, ţinută la Banca Angliei.

Votul a venit după ce președintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului să reexamineze legea.

Parlamentarii actualei puteri au votat împotriva repatrierii aurului și au susținut că o astfel de măsură ar duce la pierderea credibilității României pe piețele internaționale.

În schimb, partidele din opoziție sunt de părere că ar fi normal ca rezervele să stea în țară și chiar să fie valorificate.

Specialiștii în domeniul financiar bancar l-au criticat de la bun început, pentru că ar fi implicat costuri uriașe, fără a produce beneficii. Spre exemplu, costul depozitării este de circa 66.000 de euro pe an, în vreme ce repatrierea a aproximativ 60 de tone de aur ar fi costat 1,4 milioane de euro.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri