Sari la conținut
News Alert

NN, sancționată cu amendă în scandalul naționalizării pensiilor private

Compania NN a fost sancționată cu amendă de Autoritatea de Supraveghere Financiară, după ce a avertizat că există discuții publice privind o eventuală naționalizare a fondurilor de pensii private. Amenda este de 1% din capitalul social al companiei, 750.000 de lei. 

Totodată, Consiliul ASF a decis retragerea autorizării directorului general al companiei, Raluca Țintoiu, și amendarea acesteia cu 100.000 lei.

„Urmează ca astăzi să declanșăm un control ca să vedem dacă și alte persoane din cadrul NN au fost implicate în această acțiune urmând dacă se constată și implicarea altora să luăm decizii în următorul Consiliu. Au transmis informații de natură să destabilizeze sistemul de pensii din România. Și-au recunoscut greșeala care este evidentă”, a precizat Ion Giurescu, vicepresedintele ASF

De asemenea, ASF a precizat că va face un control la BCR Pensii. 

Noţiunea de naţionalizare a fondurilor private de pensii, intens discutată în ultimele zile, este o „fumigenă aruncată” care nu are niciun sens şi nicio dimensiune politică, în condiţiile în care pensiile nu pot fi „confiscate sau naţionalizate”, a spus, de asemenea, joi preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu.

NN a trimis un mesaj clienților săi, în urmă cu două zile, în care a avertizat că în ultimele săptămâni au existat discuții în spațiul public privind o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private și le-a recomandat să se informeze despre contextul pieței. Era vorba despre pilonul II, care este obligatoriu pentru angajații în vârstă de până la 35 de ani și opțional pentru cei în vârstă de până în 45 de ani.

Informația a fost negată de Ministerul de Finanțe. De asemenea, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a criticat, decizia administratorului de pensii private de a se adresa clienţilor printr-un e-mail prin care îi avertiza despre eventualitatea unei naţionalizări a pensiilor private, acuzând că este o poziţie "excesivă şi neavenită".

Pe aceeași temă