Constantin Niţă: „Cu siguranţă”, Gabriel Resources „ne va da în judecată”. „Statul român va plăti” pentru afacerea Roşia Montană

Data publicării:
rosia-14

Ministrul Economiei, Constantin Niţă, a făcut joi o declaraţie neaşteptată legată de canadienii de la Gabriel Resources - Roşia Montană Gold Corporation. Aflat la Alba Iulia, ministrul a spus că se aşteaptă la un proces intentat de conducerea companiei şi că oricine ar putea câştiga având în mână un asemenea contract.

Întrebat dacă există riscul ca statul român să plătească despăgubiri în cazul în care demararea proiectului minier nu va fi aprobată, ministrul Economiei a afirmat: „Cu siguranţă statul român va plăti. Este un contract valabil. Oricine se poate duce în instanţă şi să câştige cu un asemenea tip de contract. Prin urmare ne aşteptăm la un proces din partea Roşiei Montane.

Jurnaliştii prezenţi au insistat să afle ce a vrut să spună autorul declaraţiei. „Cu siguranţă ne va da în judecată, ca să fiu mai clar”, a întărit Constantin Niţă.

În septembrie, şi premierul Victor Ponta, şi ministrul Dan Şova, atunci titular al portofoliului Marilor Proiecte, insistau pe aceeaşi idee cu declaraţii la fel de publice.

Înştiinţările oficiale privind investiţiile concrete făcute - investiţiile de infrastructură, de ecologizare şi de reorganizare a exploatării, făcute de către companie - sunt estimate la aproximativ 550 de milioane de euro. (...) În baza business-planului, încasările care ar fi fost previzionate pentru statul român, de 3,6 miliarde de euro, nu le poţi trece la pierderi că nu le avem, dar compania ar fi avut încasări de 2,7 miliarde de dolari. În măsura în care ar exista un litigiu contra statului român, evident că ne vom apăra în faţa instanţelor internaţionale pentru a nu plăti aceste despăgubiri, dar există un potenţial pericol”, spunea Victor Ponta pe 12 septembrie 2013.

Avem o licenţă (de exploatare a resurselor – n.red.) valabilă până în 2019. Dacă legea nu trece (de Parlament – n.red.), nu înseamnă că Gabriel Resources vor abandona. Conform licenţei, vă informez că se prelungeşte cu câte cinci ani, la simpla cerere a Roşia Montană Gold Corporation formulată cu 60 de zile îninte să expire termenul. Pot să stea acolo până în 2119 şi nu îi poate da nimeni afară”, completa ministrul Dan Şova cu aceeaşi ocazie.

În aceeaşi perioadă, presa canadiană sugera că Gabriel Resources ar putea cere statului român despăgubiri de până la 4 miliarde de euro.

Compania canadiană este interesată de 15 ani de resursele de aur şi argint de la Roşia Montană, iar de şase ani încearcă să obțină contractul de exploatare prin diferite căi. Au fost însă numeroase probleme privind protecţia mediului puse de guverne consecutive din România.

S-a ajuns până în situația în care o lege în acest sens a fost trimisă în Parlament, după ample proteste şi manifestaţii organizate în toată ţara, săptămâni la rând.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri