Sari la conținut

Consultant: Investiţiile în infrastructură sunt la un nivel critic. Unele licitaţii vor fi amânate

 

Steve Morriss, CEO pentru Europa al companiei americane de consultanţă, proiectare şi management de proiect AECOM, a declarat că resursele bugetare limitate şi situaţia politică vor face ca o parte dintre proiectele publice de investiţii să nu fie lansate în 2014.

„Ne aşteptăm ca o parte din licitaţiile publice să nu fie lansate anul acesta, având în vedere că multe proiecte în derulare duc lipsă de finanţarea adecvată”, a afirmat Morriss.

Întrebat dacă în cazul licitaţiilor care nu vor fi lansate motivul este lipsa resurselor bugetare sau organizarea de alegeri în 2014, Morriss a opinat că este vorba de o combinaţie a celor două.

Morriss a apreciat că nivelul investiţiilor publice în infrastructură este critic.

„Investiţiile în infrastructură sunt la un nivel critic, iar reţeaua de transport rutier slab dezvoltată are un efect negativ asupra afacerilor marilor exportatori precum Dacia (Piteşti) şi Ford (Craiova)”, a arătat Morriss.

El a adăugat că echipa AECOM din România a făcut, în acest sens, o analiză a diferitelor industrii şi a beneficiilor dezvoltării infrastructurii şi a discutat cu exportatorii respectivi.

Lipsa finanţării proiectelor de infrastructură a determinat AECOM, în urmă cu un an, să implice echipa din România într-un proiect important din Qatar, astfel încât angajaţii să nu fie concediaţi.

Morriss a arătat că în prezent finanţarea proiectelor la care compania lucra în România s-a reluat.

Potrivit datelor furnizate de autorităţile române, AECOM arată că în 2014 vor fi finalizaţi circa 70 km de autostradă, majoritatea pe Coridorul IV Pan-European.

AECOM este consultantul Ministerului Transporturilor la elaborarea Master Planului General de Transport.