Cum poţi ajunge să obţii o pensie decentă în România

Data publicării:
pensionari -Mediafax Foto-Cristiana Sabau-1

Şi asta cu atât mai mult cu cât, în următorii ani, numărul pensionarilor aproape că se va dubla. O soluţie pentru o pensie mai mare este economisirea încă din tinereţe, spun specialiştii, adică investiţiile în pensii facultative, depozite bancare sau imobiliare. 

În prezent, cei 4,3 milioane de salariaţi susţin, din contribuţiile sociale, pensiile a 5,2 milioane de români. Iar diferenţa se va accentua şi mai mult în următorii 30 de ani, avertizează specialiştii. Pe de-o parte scade numărul populaţiei, pentru că mulţi români au plecat la muncă în străinătate şi se nasc tot mai puţini copii iar, pe de altă parte, generaţia anilor '70 va ieşi din câmpul muncii. 

Este o generaţie care va ajunge la pensie în 2032, o jumătate de milion de oameni vor ieşi la pensie atunci şi asta va creşte deficitul fondului de pensii”, a spus Raluca Tintoiu, directorul general al unui Fond de Pensii. 

Pentru că vor fi mai mulţi pensionari decât angajaţi, un angajat plătit cu salariul mediu brut va încasa la pensie doar 16% din acesta, faţă de 36% în prezent. Nu vor fi suficiení nici banii din fondurile obligatorii de pensii pe care angajatorii ar trebui să-i vireze statului la fiecare salariu

Peste 6 milioane de români au pensii private însă doar 3 milioane contribuie lună de lună. Acest lucru înseamnă că ei au strâns câte 560 de euro, echivalentul unei vacanţe în Grecia. 

Să ne punem nişte bani deoparte pentru bătrâneţe, nu ştiu dacă o să trăim din pensiile private sau nu, dar e bine să îi ai acolo”, a spus Mişu Negritoiu, preşedintele ASF. 

Se întâmplă acest lucru pentru că nu toţi angajatorii plătesc statului contribuţiile pentru pensii private.

Sunt şi aceste forme de remunerare la gri, PFA sau drepturi de autor, privează statul de nişte contribuţii, pe aceaste sisteme contribuţiile sunt mult mai mici, la salariul minim pe economie. E posibil ca unii pur şi simplu să fie în situaţia în care angajatorii nu plătesc contribuţiile de pensii private”, a spus Gabriel Sincu, analist financiar. 

O soluţie este economisirea încă din tinereţe, spun specialiştii. Pensiile facultative de exemplu nu sunt impozitate. Astfel, cine vrea să aibă o pensie de aproximativ 1.000 de euro trebuie să facă economii de 90 de euro pe lună. Însă, calculele sunt valabile doar pentru cei care strâng bani timp de 45 de ani. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri