Dancă: Primul pachet de măsuri pentru economie înseamnă un efort bugetar de peste 30 de miliarde de lei

Data publicării:
bani
Statul român s-a împrumutat marți cu 1,64 miliarde euro de la bănci. Foto: Agerpres

Pachetul de măsuri anunțate de Guvern pentru a ajuta companiile și agajații afectați de pandemia de coronavirus depășește 30 de miliarde de lei, adică peste 2% din PIB, a spus șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă. Multiplicat în economie, impactul este de 100 de miliarde de lei, a adăugat el. Dancă a mai spus că alocarea bugetară pentru șomajul tehnic este de aproximativ 4 miliarde de lei și poate acoperi până la un milion de angajați.

„În funcție de evoluția acestei crize, vom adopta măsurile necesare pentru a limita efectele negativee la nivelul angajaților și companiilor din România. În primul pachet de măsuri am adoptat soluții pentru cei deja afectați de dispozițiile prevăzute prin decretul care impune starea de urgență și am venit cu soluții legate de șomajul tehnic, pentru că deja suntem într-o situație critică, avem peste 200.000 de contracte de muncă suspendate și ne așteptăm ca numărul acestora să crească”, a spus Ionel Dancă.

„Pe de altă parte, sunt companii care nu mai au acces la finanțare, la capital de lucru, la investiții și pentru aceste companii am adoptat măsuri de sprijin prin garantarea liniilor de finanțare până la 90% prin scheme de sprijin acordate de stat, cu dobândă subvenționată de stat”, a adăugat el.

„Acesta a fost primul pachet de măsuri. Acum trebuie să trecem la următorul nivel și ne gândim la celelalte categorii de angajați, companii, care în această perioadă cu toții sunt afectați și trebuie să venim cu soluții în sprijinul lor. Sunt chestiuni care în momentul de față au rămas neclare – sau cel puțin așa reclamă unele categorii profesionale, cum este cazul PFA, întreprinderilor individuale, cei care lucrează în cabinetele stomatologice, cei care lucrează în ONG-uri. Mâine vom avea o ședință de lucru pentru a veni cu precizări pentru modul în care se aplică aceste măsuri pentru toate categoriile profesionale și unde nu exsistă o acoperire să venim cu noi dispoziții legale”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

El a spus că în cazul persoanelor fizice autorizate este o situație specială, pentru că acestea nu au contribuit la fondul de șomaj, astfel că nu pot beneficia de șomaj tehnic.

„Se poate gândi o soluție. Noi am prevăzut, la categoria alți profesioniști, o indemnizație în cuantum de până la un salariu minim brut pe țară pentru cei care în această perioadă își suspendă activitatea. Ne-am gândit aici la PFA, întreprinderi individuale”, a spus Dancă.

El a precizat că alocarea bugetară pentru șomajul tehnic este de aproximativ 4 miliarde de lei, în condițiile în care această alocare ar putea să acopere necesarul pentru până la un milion de persoane.

„Suntem în discuții cu Comisia Europeană, o parte din acest efort bugetar să fie acoperit din fonduri europene și vom continua să analizăm posibilitatea altor soluții de a acoperi acest efort bugetar”, a spus Ionel Dancă.

„Primul pachet de măsuri are un efort bugetar de peste 2% din PIB, peste 30 de miliarde de lei, însă prin efectul de multiplicare în economie, impactul este de 100 de miliarde de lei. Ne referim la sumele alocate pentru aceste măsuri în mod direct, dar sunt și angajamentele de plată ale statului pe care trebuie să le onorăm cu prioritate – rambursarea de TVA de până la 9 miliarde de lei, concedii medicale în valoare de 2,7 miliarde de lei și alte deconturi restante. Așadar efortul bugetar direct este de 30 de miliarde de lei, dar impactul pozitiv în economie prin efectul de multiplicare este în valoare de 100 de miliarde de lei”, a spus Dancă.

El a adăugat că acum Guvernul caută soluții pentru alte sectoare afectate.

„Până acum ne-am adresat cu prioritate IMM-urilor, dar sunt companii mari care resimt puternic efectele acestei crize și suntem în consultări cu aceste industrii pentru a gândi scheme de sprijin. Industria auto este o industrie strategică pentru România și vom căuta în perioada următoare soluții și la nivelul acestor companii”, a mai spus șeful Cancelariei premierului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri