Ministerul Energiei: Nu e nicio problemă în furnizarea cărbunelui pentru energie. Nu există un proces de închidere a minelor CEO

Data publicării:
mina lignit complexul energetic oltenia
Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

România se bazează în proporţie de 20% pe producţia de energie electrică pe bază de combustibili fosili şi nu este nicio problemă pentru asigurarea continuităţii în furnizarea cărbunelui necesar, a declarat, vineri, Dan Dragoş Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

„Cu siguranţă că România în mixul energetic echilibrat pe care îl are se bazează în proporţie de 20% pe producţia de electricitate care are la bază folosirea resurselor fosile. Şi aici mă refer în principal la Complexul Energetic Oltenia, care foloseşte lignitul extras în carierele pe care le operează. Stocurile de iarnă, aşa cum ele au fost definite, sunt în proporţie de peste 99% realizate.

Nu avem o problemă pentru asigurarea continuităţii în furnizarea cărbunelui necesar pentru producţia de energie electrică şi folosim în acest moment toate resursele necesare pentru a echilibra sistemul energetic naţional şi asigura funcţionare în condiţii de siguranţă şi rezilienţă a acestuia”, a spus Drăgan la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, conform Agerpres.

El a subliniat că minele se află în proces de operare de către Complexul Energetic Oltenia, nu există un proces de închidere a acestora şi, mai ales în actuala conjunctură regională, exploatarea acestora continuă conform analizei tehnice şi comerciale a companiei.

„Tot ceea ce este necesar ca să fie în funcţiune şi în exploatare pentru a putea asigura rezilienţa şi funcţionarea în condiţii satisfăcătoare şi normale a Sistemului Energetic Naţional va fi în funcţiune.(...) Toate activităţile care trebuie menţinute pentru a avea necesarul de energie electrică pentru a fi furnizat consumatorilor finali vor continua să funcţioneze în condiţiile normale actuale”, a punctat secretarul de stat.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a dat asigurări, joi, în cadrul conferinţei de alegeri a Organizaţiei Judeţene PSD Dolj, că „nu vom permite niciodată ca termocentrala de la Ișalnița să se închidă și să ajungă la fier vechi”, dând exemplul că „în Germania un parc eolian construit în 2001 este acum în curs de dezmembrare, tocmai pentru a extinde exploatarea minei de lignit”.

Complexul Energetic Oltenia a pus în funcțiune blocul energetic numărul 5 de la Termocentrala de la Turceni și a fost sistată funcționarea singurului grup energetic pornit la Termocentrala de la Ișalnița. În prezent, mai sunt în funcțiune două blocuri energetice la Rovinari, două la Turceni și unul la Craiova.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri