Asociația Română a Băncilor: Amânarea ratelor necesită o analiză individuală, de la caz la caz. Soluții generalizate nu ajută economia

Data actualizării: Data publicării:
apartament casa cheie
FMI avertizează în privinţa unor corecţii „dezordonate” ale preţurilor locuinţelor în Europa. Foto: Guliver/Gettyimages

Termenul de amânare pentru 9 luni a plăţii ratelor la credite poate duce la o alocare nejustă a rezervelor sistemului bancar, dăunătoare capacităţii de redresare a economiei, susţin reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor şi cei ai Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR), potrivit Agerpres. De asemenea, aceștia susțin că o analiză făcută de bănci, „de la caz la caz”, ar fi fost o soluție mai bună.

"Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), organizaţii care reprezintă toate instituţiile bancare active pe piaţa românească, consideră că abordarea individuală a cazurilor clienţilor, persoane fizice şi juridice, afectaţi de pandemia de COVID-19 reprezintă cea mai corectă şi eficientă abordare pentru soluţionarea reală a dificultăţilor financiare ale clienţilor, fără afectarea lichidităţii sistemului bancar", se arată în comunicatul celor două organizaţii, transmis luni AGERPRES.

Acestea menţionează că economia are nevoie de soluţii individualizate pentru clienţii băncilor şi recomandă evitarea de moratorii generalizate din partea autorităţilor, necalibrate corespunzător, ce aplică măsuri 'universale', de amânare a ratelor chiar şi până la 9 luni, care pot conduce la afectarea gravă a lichidităţii sistemului bancar şi care nu soluţionează pe fond diversitatea de situaţii cu care se confruntă clienţii.

"Impunerea de soluţii generalizate, fără studii de impact, nu ajută economia, populaţia, companiile şi în niciun caz revenirea economică viitoare. Băncile au înţeles situaţia specială prin care trec mulţi dintre clienţi în această perioadă însă, pentru promovarea unor principii de creditare corecte şi sănătoase, consideră că orice perioadă de amânare a rambursării ratelor, absolut necesară, ar trebui avută în vedere pe baza analizei instituţiilor de credit, de la caz la caz, şi cu identificarea de soluţii suplimentare", se arată în comunicat.

Comunitatea bancară solicită echilibru şi raţiune economică în deciziile de politici publice pentru utilizarea optimă a resurselor economice ale sistemului financiar, astfel încât să "nu rămânem fără tracţiune în activitatea de creditare şi mai ales, să nu fie afectate lichiditatea şi capitalizarea băncilor", care vor fi principalele motoare de redresare economică în viitorul apropiat.

Potrivit comunicatului, responsabilitatea în alocarea resurselor va fi definitorie în evoluţia sistemului bancar şi a economiei României în perioada post criză de sănătate şi în recesiunea economică ce va urma.

"Aceste măsuri au rolul de a conserva capacitatea băncilor, în calitatea lor de Infrastructură Critică Naţională, de a rămâne solid capitalizate şi cu indicatori de lichiditate în acord cu reglementările naţionale şi internaţionale, pentru a evita afectarea stabilităţii financiare. Considerăm că economia României are nevoie să rămână agilă şi că trebuie să dimensionăm stimulul de amânare a plăţii ratelor pe o perioadă adecvată. Utilizarea resurselor sistemului financiar e necesar a se face cu înţelepciune, pentru a le putea avea la dispoziţie şi după această perioadă de eforturi deosebite. Efortul sistemului bancar de susţinere a clienţilor persoane fizice şi juridice trebuie bine dozat către clienţii care întâmpină cele mai acute dificultăţi financiare în contextul pandemiei şi nu întregii economii nediscriminat, pentru a ne asigura de disponibilitatea resurselor sistemului pentru o criză economică de durată", se menţionează în comunicat.

Comunitatea bancară din România salută decizia Băncii Naţionale a României de flexibilizare a cadrului normativ şi precizează că este hotărâtă să sprijine ferm clienţii afectaţi financiar de noul coronavirus (COVID 19), pentru a preveni o criză la nivel economic şi social.

"În consecinţă, aşa după cum subliniază şi Banca Naţională a României în informările sale, creditul nu trebuie reclasificat, iar instituţia bancară nu trebuie să constituie provizioanele pe sumele datorate, ca urmare a restructurării. Prin flexibilizările solicitate de comunitatea bancară şi introduse la cadrul normativ prudenţial, sistemul bancar poate să răspundă eficient nevoilor clienţilor care întâmpină dificultăţi financiare şi să asigure necesarul de finanţare atât de necesar pentru repornirea motoarelor întregii economii. De asemenea, toate facilităţile oferite de bănci trebuie să nu conducă la un dezavantaj competitiv în raport cu ceilalţi creditori din piaţă", se precizează în comunicatul.

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri