Sari la conținut

Răspunsul BNR la atacul premierului

Eugen Rădulescu, directorul direcţiei de stabilitate financiară al BNR, a declarat că afirmaţiile critice de vineri ale premierul Mihai Tudose sunt nişte „declaraţii politice” la care nu răspunde. Totuși, oficialul BNR a atras atenţia că se aşteaptă la creşteri ale ratelor şi ale dobânzilor la depozite, relatează News.ro.

eugen radulescu agerpres_7138866

Foto: Agerpres

Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, referindu-se la creşterea nivelului indicelui ROBOR, că probabil „colegii” de la BNR au fost puţin plecaţi de acasă, pentru că era rolul băncii naţionale să intervină.

„Eu la declaraţii politice nu răspund. E o declaraţie politică. Ce ar trebui să mă duc să-i fac? În primul rând, eu cred că în momentul de faţă, discuţia despre ROBOR este cu totul disproporţionată. Decoamdată vorbim de o creştere de la 1% la 1,5%, vorbim despre o creştere de 50 de puncte de bază. Inflaţia a crescut cu mult mai mult decât atât”, a spus sâmbătă Rădulescu, în cadrul unei conferinţe de presă susținută la Sinaia.

În opinia sa, dobânzile nu au cum să rămână la acelaşi nivel dacă va creşte inflaţia. El afirmă, în context, că „inflaţia o să devină pozitivă bine”.

„A spus-o şi domnul Vasilescu, cred că ieri (n.r. vineri, 29 septembrie): vremea dobânzilor mici se termină. SUA au mărit deja dobânda de două sau de trei ori. Vorbim de nouă ani în care dobânzile au fost foarte, foarte mici. Se termină chestia asta, nu poate să dureze la nesfârşit”, punctează Rădulescu.

Întrebat dacă ar trebui să ne aşteptăm la rate mai mari, oficialul BNR a răspuns ferm: „Sigur că da. De când tot spunem treaba asta? Vor creşte şi dobânzile la depozite, evident. Deocamdată, dobânzile la depozite sunt foarte, foarte scăzute şi ele deja nu mai acoperă inflaţia”, a adaugat Rădulescu.