Sari la conținut

Francul elveţian, al şaselea record consecutiv

Evoluţia dolarului în raport cu leul este determinată de raportul dintre moneda americană şi cea europeană pe pieţele externe.

Cursul pentru francul elveţian anunţat de BNR a atins niveluri record joi şi vineri săptămâna trecută, dar şi luni, miercuri şi joi săptămâna aceasta, ca urmare a eliminării plafonului minim impus de Banca Elveţiei pentru cursul franc/euro.

Francul s-a apreciat puternic începând de săptămâna trecută, după ce Banca Centrală a Elveţiei a decis să renunţe la un curs minim de schimb de 1,2 franci/euro. Comparativ cu nivelul anunţat de BNR anterior deciziei Băncii Elveţiei, francul se află în creştere cu 22,5% faţă de leu.

Cotaţia pentru euro a scăzut cu 0,7 bani, la 4,4935 lei, moneda naţională beneficiind doar marginal de deprecierea generală a euro.

BCE va lansa în martie un program extins de achiziţii de active în zona euro, în valoare lunară de 60 miliarde euro, program care va totaliza 1.080 miliarde euro până în septembrie 2016 şi care va include cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale. Valoarea programului, de aproape 1.100 miliarde de euro, era aşteptată de pieţele financiare.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.