Marcă înregistrată. Usturoiul de Fălcoiu va fi înregistrat la OSIM

Data publicării:
usturoi

„Ăsta e usturoi sămânţă pur românească! Nu e plic luat de la chinezi. Avem sămânţa asta de la Revoluţie”, spune Doru Ştefan, un cultivator de usturoi din Fălcoiu.

În urmă cu 20 de ani, familia Ştefan planta cu acest soi aproape 30 de hectare. Acum abia dacă mai cultivă unul. Anul acesta au o producţie de doar 1.500 de kilograme de usturoi, despre care spun că este mult mai bun decât cel importat.

Au fost vremuri când, cu ce scoteau de pe 2-3 hectare, cumpărau o maşină. Profiturile au scăzut însă, iar acum abia dacă mai scot cât să-şi acopere cheltuielile.

Oamenii spun că mmunca este grea pentru că se lucrează manual. Dacă părinţii lor îşi vindeau marfa în toată ţara, acum acest lucru nu mai este posibil, pentru că piaţa e invadată de marfă adusă din străinătate.

Înainte de Revoluţie, comuna Fălcoiu (judeţul Olt) era supranumită „Ţara usturoiului”, pentru că aici se cultivau peste 300 de hectare cu această plantă. Acum au mai rămas doar cinci hectare.

Inspiraţi de agricultorii de la Dăbuleni, care şi-au înregistrat la OSIM soiul de pepene, şefii comunei vor să salveze soiul de usturoi.

„Ne-am gândit să facem acest brand. Am putea să-l înregistrăm şi să vedem ce o să fie după”, spune cu speranţă viceprimarul Ilie Oncică.

Un kilogram de usturoi de Fălcoiu se vinde în pieţele din Oltenia cu 5 lei, pe când cel importat costă peste 8 lei pe kilogram.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri