Cîțu anunță un program prin care drumurile comunale să fie finanțate de la buget. Prioritate vor avea localitățile cu apă și canalizare

Data actualizării: Data publicării:
drum comunal prost asfaltat in camp
Premierul Florin Cîțu a anunțat că vrea să elaboreze un program de investiții în drumuri comunale, prioritare fiind localitățile unde există deja apă și canalizare. Foto: Agerpres

Premierul Florin Cîțu a anunțat, joi, la Timișoara, că Guvernul va elabora un program prin care drumurile comunale și cele din localități mici vor primi bani de la bugetul de stat, deoarece nu pot fi finanțate prin PNRR sau fonduri europene nerambursabile.

“PNRR este un proiect important, este o sursă de finanțare a investițiilor în România. Mai avem o altă sursă de finanțare, fondurile europene. Nici în PNRR şi nici în fonduri europene nu putem să avem drumuri comunale, drumuri din localităţi mici, comune. Acestea nu au putut să fie incluse acolo.

M-am uitat şi am cerut colegilor mei să facă o analiză, să vedem ce s-a întâmplat în ultimii ani, unde s-au dus aceste investiţii. Şi vedem că nici în fonduri nerambursabile şi nici în PNRR nu a fost inclusă această infrastructură judeţeană şi comunală, acest lucru nu există. Aici avem o problemă, pentru că ştim foarte bine că acele localităţi unde nu s-a investit în drumuri judeţene şi comunale au rămas în urmă.

Vreau să vă spun că vom demara un program de investiţii special pentru aceste drumuri. Vor avea prioritate acele localităţi unde deja există canalizare şi apă, dar nu putem să lăsăm în urmă comunităţile României, trebuie să dezvoltăm toată România.

Aceste investiţii le vom face prin buget. Structura programului o voi anunţa în perioada următoare”, a declarat Florin Cîțu, într-o conferinţă de presă la Timişoara.

Citește și: Cum vrea Guvernul să construiască autostrăzile din PNRR până în 2026. Cătălin Drulă: Unele proiecte pot fi terminate mai devreme

Ludovic Orban susține un PNDL 3

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, că lansarea unui nou Program de Dezvoltare Locală - PNDL 3 reprezintă o necesitate, menţionând că el este în legătură cu realitatea din teren şi de trei luni le spune colegilor liberali şi din coaliţie că trebuie pregătit acest program, transmite Agerpres.

"Sunt în legătură cu realitatea din teren. De peste trei luni de zile le spun colegilor - şi din partid şi din coaliţie - că trebuie să pregătim viitorul Plan Naţional de Dezvoltare Locală în aceleaşi condiţii pe care le-am prezentat public şi cu alte ocazii.

Acum ştim ce se poate finanţa aproximativ prin PNRR, mai avem puţin până la aprobarea planului şi ştim foarte clar pe Programul Operaţional Regional ce se poate finanţa şi, evident, este nevoie de orice investiţii, în special în infrastructură locală: drumuri, gaz, apă, canal.

Ce nu putem finanţa din fonduri europene trebuie inclus într-un nou PNDL. Evident, când se finalizează PNDL 1 şi când se dobândeşte spaţiu bugetar", a explicat Orban.

 

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri