30 de ani de închisoare pentru omul care a obținut arma cu care atacatorul din Strasbourg a ucis 5 oameni și a rănit alți 11

Data actualizării: Data publicării:
Omagiu victime atac Strasbourg 2018
Cel care a primit sentința îl ajuta pe atacatorul care a ucis 5 oameni. Foto: Profimedia

Audrey Mondjehi a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru că l-a ajutat pe atacatorul care a omorât 5 oameni la târgul de Crăciun din Strasbourg în 2018 să facă rost de armă. Acesta a fost convins să o obțină de către Cherif Chekatt care a folosit-o mai apoi în atac, informează BBC.

În cadrul procesului s-a arătat că Audrey Mondjehi și Cherif Chekatt, atacatorul din Strasbourg, au fost colegi de celulă în închisoare. Încă doi oameni care l-au ajutat pe Cherif Chekatt au primit sentințe de închisoare, dar mai scurte, în timp ce un al patrulea inculpat a fost achitat. 

Cinci oameni au fost omorâți în 2018, când Chekatt a deschis focul la târgul de Crăciun aglomerat. Atacatorul a fost împușcat de poliția franceză după două zile și a murit. 

Pe data de 29 februarie, toți cei acuzați au avut parte de un proces la Curtea Tribunalului din Paris. Avocatul care reprezenta familiile victimelor, Arnaud Friedrich, a declarat către AFP faptul că acesta a fost un „moment cheie” pentru clienții săi.

Mondjehi nu a fost condamnat pentru terorism, tribunalul constatând că acesta nu știa ce plănuia să facă Chekatt cu arma. „Mă gândesc profund și simt multă tristețe pentru toate victimele. Voi regreta toată viața ceea ce s-a întâmplat. Nu aș fi crezut niciodată că el ar fi făcut asta, n-am crezut niciodată că el a fost radicalizat.”, a declarat în timpul procesului Audrey Mondjehi, potrivit AFP.

Atacul din data de 11 decembrie 2018

Pe data de 11 decembrie 2018, Cherif Chekatt, care avea deja activități criminale la activ, și era pe lista de suspecți care reprezintă o potențială amenințare către securitatea națională în Franța, a mers la târgul de Crăciun din Strasbourg. Acesta avea asupra lui o armă și un cuțit. 

A deschis focul, strigând „Allahu Akbar”, și a împușcat mortal 5 oameni și a rănit alți 11. A reușit să scape de la locul faptei după ce a luat un taxi, fiind găsit de poliție după ce a fost căutat 48 ore. 

Statul Islamic (IS) a revendicat atacul, însă ministrul francez de Interne de la momentul respectiv, Christophe Castaner, nu a crezut revendicarea și a spus că organizația teroristă a luat responsabilitatea pentru un atac pe care nu l-a plănuit.

Editor : Cristina Sava

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri