Live Text Alerte aeriene în toată Ucraina, în ziua de Crăciun. Crește numărul deceselor după bombardamentele din Herson

Data actualizării: Data publicării:
Crește numărul deceselor după bombardamentele din Herson
Crește numărul deceselor după bombardamentele din Herson. Foto: profimedia images

Sirenele de raid aerian au sunat în dimineața de Crăciun în Kiev și în toate regiunile Ucrainei. Potrivit celui mai recent bilanț, atacurile ruse din Ajun asupra regiunii Herson s-au soldat cu zece morți și aproape 70 de răniți.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI

Iranienii susțin că Occidentul recunoaşte eficienţa dronelor pe care Teheranul le-a trimis Moscovei

ACTUALIZARE 19.40 Acuzaţiile occidentale potrivit cărora Rusia utilizează drone iraniene în Ucraina ar proba „eficienţa” acestor aparate, a susţinut duminică un înalt responsabil militar iranian, citat de AFP.

„Atmosfera creată de lumea aroganţei (referindu-se la SUA şi la aliaţii lor) privind utilizarea dronelor iraniene în războiul din Ucraina face parte din războiul psihologic al inamicului”, a declarat şeful Statului Major, generalul de divizie Mohammad Bagheri, citat de agenţia de presă Tasnim.

„Deşi numeroase acuzaţii pot fi false, ele arată de fapt eficienţa şi nivelul ridicat al Republicii islamice în domeniul dronelor”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Kievul şi aliaţii săi occidentali au acuzat Rusia că utilizează drone de fabricaţie iraniană pentru a efectua atacuri împotriva Ucrainei, provocând daune importante infrastructurilor civile şi energetice.

Drept ripostă, occidentalii au sancţionat mai multe întreprinderi şi generali iranieni, printre care se află şi generalul Bagheri.

„Bucătarul lui Putin” vrea să ia averile oligarhilor ruși ca să finanțeze războiul din Ucraina

ACTUALIZARE 19.30 Şeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, un asociat apropiat al preşedinteluin rus Vladimir Putin, i-a criticat pe oligarhii ruşi şi alte persoane bogate din Rusia pentru că nu contribuie financiar la efortul Kremlinului în ofensiva acestuia în Ucraina.

Prigojin, care a apărut foarte rar în public în trecut, a pledat pentru privarea oligarhilor de bunurile lor pentru a-i obliga să sprijine trupele ruse pe frontul din Ucraina, relatează DPA, citată de Agerpres.

„Le este frică. Le place confortul cu care s-au înconjurat. Vor să se scufunde într-o piscină caldă seara şi să se distreze”, a declarat Prigojin pentru televiziunea de stat RT (Russia Today).

„Trebuie să realizezi la un moment dat că este necesar să te desparţi de ceea ce ai, de lumea seducătoare, de restaurante, spa-uri, dacea (case de vacanţă), piscine. Cu cât mai repede ţi se vor lua, cu atât va fi mai bine!”, a continuat el.

Prigojin, considerat în Occident de asemenea oligarh rus, a fost vizat de sancţiunile guvernelor occidentale pentru rolul său în sprijinirea invaziei ruse în Ucraina cu grupul de mercenari Wagner.

Biroul Federal de Investigaţii al SUA (FBI) l-a inclus pe lista de persoane căutate pentru ingerinţa în alegerile americane.

Putin spune că e gata să negocieze cu toţi cei implicaţi în conflictul din Ucraina pentru găsirea unor „soluţii acceptabile”

ACTUALIZARE 12.30 Rusia este gata să negocieze cu toate părţile implicate în conflictul din Ucraina, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, informează duminică Reuters.

„Cred că acţionăm în direcţia cea bună, ne apărăm interesele naţionale, interesele cetăţenilor noştri, ale poporului nostru. Şi nu avem altă variantă decât să ne protejăm cetăţenii”, a afirmat liderul de la Kremlin într-un interviu la televiziunea de stat.

„Suntem gata să negociem cu toţi cei implicaţi în vederea unor soluţii acceptabile, dar asta depinde de ei - nu noi suntem aceia care refuză să negocieze, ei sunt”, a susţinut Putin, potrivit Agerpres.

Impozite mai mari pentru rușii care au fugit din țară de frica mobilizării lui Putin

ACTUALIZARE 10.35 Viaceslav Volodin, președintele Dumei din Rusia a anunțat că va introduce o lege pentru impozite mai mari la rușii care au părăsit țara, așa cum au făcut-o un număr mare după ce Putin a pornit invazia împotriva Ucrainei și a anunțat mobilizarea parțială, relatează Reuters.

„Este corect să se anuleze avantajele pentru cei care au părăsit Federaţia Rusă şi să se introducă o cotă de impozitare mai mare pentru ei. Lucrăm la schimbările corespunzătoare ale legislaţiei”, a scris Volodin pe rețeaua socială rusească Telegram. Numărul ruşilor care au părăsit ţara de la începutul războiului nu este clar, mai scrie Reuters, citat de Agerpres.

Până la începutul lui octombrie, unele mass-media locale relataseră că nu mai puţin de 700.000 de ruşi au fugit din Rusia după anunţul din septembrie a unei mobilizări parţiale a aproximativ 300.000 de recruţi. La acea vreme, regimul de la Moscova a negat această cifră.

În Rusia, impozitul pe venit, în valoare de 13%, este dedus automat de către angajatorii locali. Ruşii care lucrează în străinătate şi au rezidenţă fiscală trebuie să plătească impozitul în mod independent, conform Serviciul Fiscal Federal al Rusiei.

„Cei care şi-au dat seama că au făcut o greşeală s-au întors deja. Restul ar trebui să înţeleagă: marea majoritate a societăţii nu le susţine acţiunea şi crede că ei şi-au trădat ţara, rudele şi prietenii”, a mai spus Volodin.

Sute de persoane au protestat la Belgrad împotriva războiului din Ucraina

ACTUALIZARE 10.30 Sute de oameni au protestat sâmbătă în centrul Belgradului împotriva invaziei ruse a Ucrainei, au cerut retragerea trupelor Moscovei şi încheierea războiului în 2023, potrivit EFE, citată de Agerpres.

Protestul a fost convocat de Societatea Democrată Rusă - organizaţie a cetăţenilor ruşi care locuiesc în Serbia, unde au ajuns în ultima perioadă mii de oponenţi ai regimului preşedintelui rus Vladimir Putin - pentru a marca 10 luni de la începutul agresiunii Moscovei în Ucraina.

Manifestanţii, care s-au strâns într-o piaţă din centrul capitalei sârbe sub sloganul "Pace pentru Ucraina, libertate pentru Rusia", purtau bannere cu inscripţii precum "Putin, jos mâinile de pe Ucraina", "Libertate pentru Ucraina" sau "Opriţi războiul".

Protestatarii au scandat sloganuri precum "Putin la Haga", pentru a fi judecat pentru crime de război, "Libertate" sau "Navalnîi", numele de familie al liderului opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, aflat în prezent în închisoare.

Ei au mărşăluit pe străzile din centrul Belgradului, dar poliţia i-a împiedicat să se apropie de clădirea ambasadei Rusiei.

Organizatorii au transmis într-un comunicat că în cele zece luni de război sute de mii de vieţi omeneşti şi zeci de oraşe au fost distruse, iar milioane de oameni au fost nevoiţi să-şi abandoneze casele.

În Serbia s-au desfăşurat în câteva rânduri demonstraţii de protest împotriva agresiunii ruse împotriva Ucrainei, dar au avut loc şi întâlniri ale organizaţiilor de dreapta, în sprijinul Moscovei.

Serbia, ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, a condamnat agresiunea Moscovei, dar până acum nu s-a alăturat sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei.

Rusia este un aliat tradiţional al Serbiei şi îi apără interesele în forurile internaţionale, cum este cazul nerecunoaşterii independenţei declarate unilateral de Kosovo, în 2008.

Alerte aeriene în toată Ucraina, în ziua de Crăciun

Sirenele de raid aerian au sunat duminică dimineaţa la Kiev şi în toate regiunile Ucrainei , au anunţat oficiali ucraineni, transmite Reuters.

Relatări pe social media ucrainene, neconfirmate, menţionau că este posibil să se fi emis alerte de raid aerian după ce avioane ruse au fost ridicate de la sol în Belarusul vecin.

Reuters nu a putut verifica imediat această informaţie.

Pe de altă parte, atacurile ruse lansate sâmbătă asupra regiunii ucrainene Herson s-au soldat cu 10 morţi şi 68 de răniţi, potrivit celui mai recent bilanţ, dat publicităţii duminică pe contul său Telegram de Iaroslav Ianuşevici, şeful administraţiei militare regionale.

"Până acum, ştim de 68 de persoane rănite după atacul ocupanţilor ruşi în regiunea Herson. Armata rusă a ucis 10 persoane", a informat responsabilul militar ucrainean, care le-a cerut locuitorilor din zonele cele mai afectate de bombardamente să plece din regiune şi să se îndrepte către zone aflate mai departe de front.

Sâmbătă, într-un prim bilanţ preliminar, autorităţile ucrainene au anunţat moartea a cinci oameni în aceste atacuri şi rănirea a 50 de persoane.

Oraşul Herson a fost eliberat de trupele ucrainene la 11 noiembrie, deşi o parte din regiunea cu acelaşi nume rămâne sub controlul armatei ruse

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri