„Am privit cu lacrimi în ochi”. Reacțiile ucrainenilor la vizita istorică a președintelui Zelenski la Washington (CNN)

Data publicării:
Zelenski și Pelosi
Preşedintele Volodimir Zelenski s-a adresat, miercuri seara, membrilor Congresului american, cărora le-a spus, într-un discurs rostit în limba engleză, că ţara sa rezistă, graţie ajutorului primit, şi este decisă să nu cedeze în faţa agresiunii ruse. Foto: Profimedia Images

Discursul și vizita președintelui Volodimir Zelenski la Washington, de miercuri, moment în care a exprimat mulțumirea sa și a poporului său pentru sprijinul acordat de americani, a reprezentat un moment istoric, care a rezonat cu oamenii din Ucraina, scrie CNN, care a întrebat mai mulți ucraineni cum au reacționat.

Maria Hraciova, directoare de marketing la Kiev, a declarat pentru CNN că se simte mereu emoționată de discursurile lui Volodimir Zelenski și că cel de miercuri i-a produs același tip de emoție.

„M-a emoționat când a vorbit în fața Camerei Reprezentanților, felul în care a arătat, faptul că nu a purtat costum, că a fost el însuși. A spus adevărul, a spus ce își dorește, ce trebuia să spună. Admir acest lucru”, a spus ea.

Hraciova consideră că felul în care a fost primit liderul ucrainean a fost „foarte emoționant”,și a subliniat eficiența vizitei sale în „a aduce arme și sute de milioane de dolari în ajutoare”, chiar dacă va fi nevoie de și mai mult în viitor.

„Înțelegem că nevoile vor crește. Dar știu că sunt numeroase perspective la nivelul establishment-ului american despre situația din Ucraina și despre sprijinul american, dar sper să majoritatea din guvern și din Congres ne va susține”, a adăugat ea.

Tetiana Vasilivna, vânzătoare de fructe la o piață din Kiev a lăudat, de asemenea, vizita lui Zelenski la Washington.

„Îmi pare că această vizită aduce sfârșitul războiului mai aproape. Cred că această vizită ne va ajuta să ajungem la victorie”, spune Vasilivna, care este de origine din orașul Herson, care s-a aflat lungă vreme sub ocupație rusească și pe care dictatorul sângeros de la Moscova susține că a „anexat-o” la statul agresor.

„Am privit chiar cu lacrimi în ochi felul frumos în care a fost primit Zelenski. Face o treabă grozavă ca președinte, foarte bună și nu am alte cuvinte să-l descriu”, a mai spus ea.

Oleksandr Kuzmenko, care lucrează ca grafician la Kiev, spune că este important că parlamentarii americani au auzit de cum arată situația de pe teren direct de la președintele Ucrainei și nu de la un terț.

„Aș zice că a transmis mesajul foarte bine și în ce privește tonul dar și coreografia. A fost un fel bun de a sublinia toate lucrurile și de a cere armament”, spune el.

Kuzmenko spune că susține principalele mesaje ale lui Zelenski și crede că invazia rusească a arătat slăbiciunile instituțiilor mondiale existente.

„Actuala arhitectură de securitate a lumii este ineficientă, iar noi suntem motivul pentru care ea trebuie reconstruită, ca urmare a sacrificiului nostru. Dacă o lăsăm să rămână așa, nu vom fi noi cei care vom rezolva această problemă, o vom lăsa moștenire copiilor și nepoților noștri”, a adăugat Kuzmenko.

Un militar ucrainean aflat în zona orașului Bahmut, acolo unde se duc lupte grele cu rușii, spune că nu a apucat să vadă discursul lui Zelenski, dar are încredere că rezultatul vizitei a fost unul pozitiv.

„Astfel de vizite nu au loc din întâmplare. Pentru noi, asta este un semn al angajamentului Statelor Unite și al faptului că vom fi sprijiniți în continuare”, spune Oleksandr Solonko.

„Noi, soldații, ne facem treaba și ne așteptăm ca și guvernul să acționeze și să facă progrese pentru a obține armele și cele necesare pentru a ne ajută să-i scoatem pe ocupanți de pe pământul nostru.

Ce se va întâmpla în spatele cortinei, dincolo de cooperarea militară și de sprijinul economic, va fi foarte interesant, de asemenea. Probabil că mai sunt multe de discutat între reprezentanții țărilor noastre”, a adăugat el.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri