Astăzi au loc alegerile din Austria Inferioară care l-au speriat pe Karl Nehammer. Partidul său ar putea pierde majoritatea absolută

Data actualizării: Data publicării:
Karl Nehammer la pupitrul de cancelar
Alegerile din Austria Inferioară ar fi motivul pentru care guvernul lui Nehammer a blocat aderarea la Schengen. Foto: Profimedia Images

Alegerile regionale din land-ul Austria Inferioară, despre care se susține că ar fi motivul principal pentru care Karl Nehammer a hotărât să blocheze aderarea României și Bulgariei la Schengen, încep duminică. Partidul de guvernare, OVP, a guvernat în acest land de mai multe decenii și deține, în prezent, majoritatea absolută, însă sondajele arată de mai mult timp că lucrurile s-ar putea schimba.

Sondajele arată că sprijinul pentru partidul OVP al cancelarului Karl Nehammer, care este condus de Johanna Mikl-Leitner în acest land, ar putea pierde aproximativ zece puncte procentuale şi ar putea cădea la în jur de 40%, un rezultat catastrofal pentru formațiunea care a deținut majorități confortabile acolo, vreme de decenii.

Formaţiunea de extremă dreapta FPO (Partidul Libertăţii), pe de altă parte, este în pragul unui succes istoric şi şi-ar putea dubla scorul, de la 14% la în jur de 25%. Ulterior, alegeri regionale urmează să aibă loc în Carinthia în martie şi în Salzburg în aprilie.

Alegerile vin în contextul unor semne de profundă criză de încredere în clasa politică. Numai 20% până la 25% dintre alegători au în continuare încredere în politică, după multe acuzaţii de corupţie, potrivit analistului politic Peter Filzmaier.

Unul din patru şi-ar putea imagina că „în anumite circumstanţe” un sistem cu un om puternic în frunte ar fi mai bun decât democraţia. Partidul Libertăţii beneficiază semnificativ de această stare de spirit și „de memoria politică pe termen scurt”, a spus Filzmaier.

Investigaţiile pentru corupţie au început după un scandal implicând o înregistrare video secretă realizată în Ibiza în 2019, când fostul lider al Partidului Libertăţii a promis presupusei nepoate a unui oligarh rus contracte cu statul în schimbul sprijinului politic.

Austria Inferioară, un land crucial pentru speranțele lui Nehammer de a-și continua guvernarea

Alegerile din Austria Inferioară sunt unele dintre cele mai semnificative din Austria, scrie thelocal.at.

Conform unui sondaj recent, partidul OVP al lui Nehammer conduce în intențiile de vot cu 37%, departe, totuși, de majoritatea de care ar avea nevoie pentru a guverna land-ul fără a forma o coaliție.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Marea problemă pentru politicienii austrieci este ascensiunea extremei-drepte – pe locul doi aflându-se FPO, cu 26% din intenții.

Austria Inferioară este a doua cea mai populată provincie a țării, după capitală și cea mai întinsă ca teritoriu. Land-ul încojoară capitala Viena, iar mulți oameni angajați în capitală locuiesc în orașe din apropiere, în Austria Inferioară.

O înfrângere aici pentru OVP ar fi cu atât mai catastrofală cu cât land-ul este considerat un fief fortăreață a conservatorilor austrieci. OVP a condus regiunea de la refondarea statului austriac după Război.

Pe lângă o înfrângere istorică la nivel regional, OVP ar suferi și la nivel național dacă pierde în Austria Inferioară.

Pierderea voturilor la nivel local ar putea să ducă la un efect semnificativ și asupra alegerilor naționale. Din acest punct de vedere, Austria Inferioară este relevantă geografic, economic și cultural, mai spune varianta austriacă a The Local.

Datorită importanței ei, regiunea stabilește tendințele electorale și pentru alegerile la nivel federal, acestea urmând să aibă loc în toamna lui 2024.

Alegerile din Austria Inferioară ar fi motivul pentru care guvernul lui Nehammer a blocat aderarea la Schengen

Despre aceste alegeri din Austria Inferioară s-a speculat că s-ar afla în spatele veto-ului impus de Austria în consiliul JAI, față de aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. 

Austria s-a opus prin veto, în decembrie, primirii Bulgariei şi României în Spaţiul Schengen, invocând migraţia ilegală. Cancelarul Nehammer a cerut investiţii în protecţia frontierelor, o reducere a numărului de migranţi ilegali, precum şi proceduri rapide şi mai multe acorduri de readmisie.

Comisia Europeană l-a refuzat, totuși, pe Nehammer, în privința construirii unui gard la granița Bulgariei cu Turcia din bugetul european. În urmă cu o săptămână, Nehammer s-a dus în Bulgaria pentru a „inspecta” granița turco-bulgară împreună cu ministrul său de interne, Gerhard Karner. 

Citiți și: Nehammer, agresiv cu un jurnalist austriac care l-a întrebat de Schengen: „Nu e nimic de râs”

Europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, este de părere că vizita lui Nehammer în Bulgaria a avut tot un scop electoral.

„Când Guvernul Austriei declară că se opune extinderii spaţiului Schengen şi aderării României pretextând că spaţiul Schengen este nefuncţional, uită să spună că fix cu 5 minute înainte votase pentru aderarea Croaţiei la spaţiul Schengen, deci pentru extinderea spaţiului Schengen.

Argumentele aduse de prim-ministrul Nehammer în ultimele luni nu au bază concretă, nu sunt susţinute de cifre concrete, reale, au doar scop electoral. Tot cu scop electoral a efectuat şi vizita în Bulgaria. Aşa cum am anticipat şi cum am şi declarat public înaintea vizitei, prim-ministrul Nehammer a mers în Bulgaria doar ca să îşi facă campanie electorală în Austria cu banii europeni.

Karl Nehammer a declarat în Bulgaria că doreşte să folosim fondurile europene pentru a întări frontiera dintre Bulgaria şi Turcia. Trebuie să îi reamintim cancelarului austriac că Austria a fost unul dintre cele patru state membre ale UE ale căror guverne s-au opus cel mai tare creşterii bugetului european în trecut.

Austria a avut întotdeauna drept prioritate doar reducerea bugetului UE şi nu alocarea banilor acolo unde într-adevăr este nevoie”, a afirmat eurodeputatul român.

„Nu este o problemă de partid, este o problemă de securitate”, a spus cancelarul austriac într-un interviu dat în presa austriacă, la puțin timp după veto-ul împotriva României și Bulgariei.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri