Atac cu drone explozive al traficanților mexicani împotriva poliției. Cine este în spatele noului război și care este miza

Data publicării:
doi politisti pe o strada
Forțele de securitate din Mexic sunt atacate cu drone explozive de traficanții de droguri FOTO: MICHOACÁN STATE SECURITY DEPARTMENT

Doi ofițeri de poliție au fost răniți în statul mexican Michoacán, marți, când dispozitive explozive au fost aruncate asupra lor de către drone. Oficialii cred că puternicul cartel Jalisco New Generation (CJNG) este în spatele atacului, după ce în luna august au fost găsite două drone modificate în mașina unor presupuși membri ai CJNG.

Dronele ar fi cele mai recente arme utilizate într-un război mortal dintre cartelurile traficanților de droguri și forțele de securitate, potrivit BBC.

Dronele, noile arme mortale ale traficanților de droguri mexicani

Nu s-au oferit prea multe detalii despre atacul de marți, dar presa locală a spus că au fost utilizate două drone. Se crede că au fost modificate într-un mod similar cu cele două care au fost găsite în mașina presupușilor traficanți, anul trecut.

Dronele confiscate anul trecut aveau niște containere lipite de ele, care fuseseră umplute cu explozivi și bile de rulmenți. Experții au spus că au fost setate pentru a putea fi detonate de la distanță și ar fi putut provoca daune mortale.

Citește și: Răsturnare de situație în cazul arestării soției lui El Chapo. Emma Coronel Aispuro ar colabora, de fapt, cu autoritățile

Ofițerii răniți marți patrulau pe drumurile care fac legătura cu orașul Aguililla, în Michoacán, care au fost blocate de cartel pentru a împiedica accesul forțelor de securitate.

În ultimele săptămâni, sute de rezidenți au fugit din oraș de frică, în timp ce CJNG și un grup rival autointitulat Cárteles Unidos luptă pentru controlul orașului. La începutul acestei luni, opt corpuri mutilate au fost găsite în zonă, după o confruntare sângeroasă între cele două grupuri.

Aguililla este orașul natal al liderului CJNG Nemesio Oseguera Cervantes, cunoscut și sub numele de „El Mencho”.

„El Mencho” este unul dintre cei mai căutați bărbați din Mexic, iar Administrația pentru Controlul Drogurilor din SUA oferă o recompensă de 10 milioane de dolari pentru informații care duc la capturarea lui.

Cartelul său este unul dintre cele mai puternice din țară și a fost în spatele unora dintre cele mai sângeroase atacuri asupra forțelor de securitate mexicane, între care și o ambuscadă în Jalisco, în 2015, în care au fost uciși 15 ofițeri.

Oficialii din domeniul securității spun că același cartel ar fi și în spatele tentativei de asasinat asupra șeful poliției din Mexico City, Omar García Harfuch, în iunie 2020.

Se crede că acest cartelul și-a intensificat atacurile asupra forțelor de securitate pentru a împiedica extrădarea în SUA a fiului lui El Mencho, Rubén Oseguera González.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri