Belarus: 50 de persoane arestate după un incident în care au murit un ofițer KGB și un manager IT

Data publicării:
protestatar ridicat de politie in belarus
Protestatar ridicat de poliție în Belarus. Imagine din august 2021. Foto: Profimedia Images

Cel puţin 50 de persoane au fost arestate de forţele de securitate din Belarus (KGB), sub acuzaţii de insultare a unui reprezentant al puterii sau incitare la ură socială, după ce au postat opinii personale şi comentarii pe reţelele de socializare despre un schimb de focuri produs cu două zile în urmă şi în care şi-au pierdut viaţa un ofiţer KGB și un manager IT.

„Aparent arestările sunt legate de comentarii postate pe reţele de socializare despre moartea lui Andrei Zelţer şi a unui ofiţer KGB”, s-a arătat într-un mesaj postat de Viasna-96, un grup pentru apărarea drepturilor omului din Belarus, citat de Reuters.

Autorităţile belaruse au declarat că ofiţeri KGB au împuşcat marţi un bărbat în vârsta de 31 de ani, după ce acesta a opus rezistenţă forţelor de ordine, fără să-i confirme identitatea.

Anterior, KGB-ul belarus anunţase că un ofiţer al său a fost ucis în timpul unei percheziţii la Minsk: proprietarul apartamentului nu a dorit să deschidă, iar când echipa trimisă a spart uşa, acesta ar fi deschis focul cu o puşcă de vânătoare, informează Agerpres.

Potrivit publicaţiei belaruse Naşa Niva, bărbatul ucis era angajat al filialei din belarus a companiei de software EPAM Systems, cu sediul în SUA. El era programator şi un simpatizant al mişcării de contestare a regimului preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri