Bibi Netanyahu se întoarce. Exit poll-urile îl dau ca posibil învingător în alegerile din Israel

Data actualizării: Data publicării:
Benjamin Netanyahu cu steaguri israeliene în spate gesticulează cu mâna stângă
Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului. FOTO: Getty Images

Fostul premier israelian Benjamin Netanyahu ar putea reveni la putere în urma alegerilor de marți, potrivit rezultatelor de la exit poll-uri, scrie BBC.

Exit poll-urile dau un ușor avans blocului de dreapta. Un astfel de rezultat ar însemna o revenire spectaculoasă a lui Netanyahu, înlăturat anul trecut, după 12 ani consecutivi la putere.

Partidul Likud, al fostului premier israelian Benjamin Netanyahu, s-a clasat marti în fruntea alegerilor legislative, fiind în pragul unei majoritati cu aliatii sai din partide religioase și de extremă dreapta pentru a forma un guvern, potrivit sondajelor la ieșirea de la urne, potrivit Agerpres, care preia AFP.

Potrivit acestor sondaje efectuate de trei mari canale israeliene, partidul de dreapta al lui Netanyahu este creditat cu 30-31 de locuri, din cele 120 ale Knesset-ului (parlamentul israelian), înaintea partidului Yesh Atid al premierului în exercițiu Yair Lapid, care ar întruni între 22 și 24 de locuri.

Cu aliații săi, partidul lui Netanyahu se află în pragul majorității, stabilită la 61 de locuri.

Alianţa de extremă dreapta a lui Bezalel Smotrich şi Itamar Ben Gvir s-a clasat pe locul al treilea, cu 14 locuri, aproape la egalitate cu formaţiunea de centru-dreapta a lui Benny Gantz (11- 13 locuri).

Spre deosebire de scrutinele precedente, partidele arabe israeliene s-au prezentat în ordine dispersată pe trei liste: Raam (islamist moderat), Hadash-Taal (laic) şi Balad (naţionalist).

Potrivit sondajelor, partidul Raam al lui Mansour Abbas, care susţinuse - fapt inedit - coaliţia condusă de Yair Lapid, a obţinut cinci locuri. Lista Hadash-Taal a câştigat patru locuri, în timp ce Balad nu a obţinut niciunul.

La stânga, Partidul Muncii (Avoda) este creditat cu cinci până la şase locuri, în timp ce formaţiunea Meretz are patru până la cinci.

Partidele ultra-ortodoxe, aliate ale fostului premier Netanyahu, au 10 locuri pentru Shass (sefard) şi şapte pentru „Iudaismul unificat la Torah”, potrivit acestor sondaje.

La ora 20:00 (18:00 GMT), prezenţa la vot era de 66,3%, cu 5,4% mai mult decât la ultimele alegeri legislative din martie 2021. Este şi cea mai mare rată de participare din 1999, potrivit comisiei electorale.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri