Biden cere Israelului să facă eforturi „credibile” pentru a-i proteja pe palestinienii vulnerabili din Rafah

Data publicării:
Joe Biden și regele Abdullah II al Iordaniei
Președintele Statelor Unite ale Americii Joe Biden și regele Abdullah al II-lea al Iordaniei au susținut o conferință de presă, în urma unei întâlniri la Casa Albă. Sursa foto: profimedia Images

Președintele american Joe Biden a spus că civilii care sunt „înghesuiti” în Rafah sunt „expuși și vulnerabili” și trebuie protejați. Acesta a cerut Israelului să facă eforturi „credibile” pentru a-i proteja pe cei peste un milion de palestinieni care se adăpostesc în orașul din sudul Fîșiei Gaza, notează BBC.

Orașul Rafah a fost supus unor lovituri aeriene grele israeliene în ultimele zile, cu un număr de mare de victime. Un medic palestinian a declarat pentru BBC că oamenii din Rafah trăiesc cu frică.

Săptămâna trecută, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat că a ordonat trupelor să se pregătească să-și extindă operațiunile terestre la Rafah. El a promis că Israelul îi va învinge pe militanții înarmați Hamas care se ascund în oraș.

Șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, a declarat că orice atac ar fi „terifiant” și că mulți civili „vor fi probabil uciși”.

Mai mult de jumătate din populația de 2,3 milioane a Fâșiei Gaza este acum înghesuită în orașul de la granița cu Egiptul, care găzduia doar 250.000 de oameni înainte de izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas în octombrie.

Multe dintre persoanele strămutate trăiesc în adăposturi sau corturi improvizate, în condiții mizere, cu acces limitat la apă potabilă sau alimente.

Duminică, armata israeliană a declarat că doi bărbați ostatici israeliano-argentinieni au fost salvați în timpul unui raid în Rafah.

Președintele Biden a făcut din nou apel pentru protecția civililor din acest oraș, după întâlnirea sa cu regele Iordaniei Abdullah, luni, la Washington.

El a spus că orice operațiune militară majoră din Rafah „nu ar trebui să continue fără un plan credibil pentru asigurarea siguranței” celor care locuiesc acolo.

„Mulți oameni de acolo au fost strămutați, strămutați de mai multe ori, fugind de violență spre nord și acum sunt înghesuiti în Rafah, expuși și vulnerabili. Ei trebuie să fie protejați. Și am fost, de asemenea, clari de la început, că ne opunem oricărei strămutări forțate a palestinienilor din Gaza”, a transmis președintele SUA.

Săptămâna trecută, Casa Albă a informat că nu va sprijini operațiunile majore israeliene în Rafah, fără ca israelienii să ia în considerare refugiații de acolo.

Mulți oameni au fugit de operațiunea terestră a Israelului în restul Fâșiei Gaza, enclava palestiniană condusă de Hamas.

O serie de țări și organizații internaționale au avertizat Israelul împotriva lansării ofensivei planificate.

Secretarul de Externe al Marii Britanii, David Cameron, a declarat luni că Israelul ar trebui să se „oprească și să se gândească serios” înainte de a lua măsuri suplimentare la Rafah.

Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a cerut aliaților Israelului să nu mai trimită arme, deoarece „prea mulți oameni” sunt uciși în Gaza.

Săptămâna trecută, Arabia Saudită a avertizat cu privire la „repercusiuni foarte grave” dacă Rafah ar fi luat cu asalt.

Între timp, conducătorii Hamas din Gaza au spus că ar putea exista „zeci de mii” de victime, avertizând că orice operațiune ar submina și discuțiile despre o posibilă eliberare a ostaticilor israelieni.

Rafah - la granița cu Egiptul - este singurul punct deschis de intrare pentru ajutor umanitar în Gaza.

Armata israeliană și-a lansat operațiunile în Fâșia Gaza după ce cel puțin 1.200 de persoane au fost ucise în sudul Israelului, pe 7 octombrie, de către oameni înarmați conduși de Hamas, care au luat ostatici și 253 de persoane.

Câțiva dintre acești ostatici au fost eliberați ulterior, dar Israelul spune că 134 sunt încă în captivitate sau nu se știe nimic de soarta acestora.

Luni, Ministerul Sănătăţii condus de Hamas din Gaza a transmis că 164 de persoane au fost ucise şi 200 au fost rănite în Gaza cu o zi în urmă. Ministerul mai spune că 28.340 de palestinieni au fost uciși și aproape 68.000 au fost răniți în Fâșia Gaza, din 7 octombrie 2023 până acum.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri