Boris Johnson anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina: „Ați aruncat în aer mitul invincibilităţii lui Putin”

Data actualizării: Data publicării:
Boris Johnson
„Vom continua să ajutăm Ucraina cu arme, financiar şi umanitar, până ne vom atinge obiectivul pe termen lung care trebuie să fie întărirea Ucrainei astfel ca nimeni să nu mai îndrăznească să vă atace”, a spus premierul britanic. Foto: Profimedia Images

Premierul britanic Boris Johnson a spus marți într-un discurs prin videoconferință în fața parlamentului ucrainean că Ucraina va câștiga războiul cu Rusia și că va reuși să expună „eroarea uriașă” pe care a făcut-o Kremlinul când și-a invadat țara vecină. Johnson a anunțat și că Regatul Unit va acorda Ucrainei un nou ajutor militar în valoare totală de 300 de milioane de lire sterline care va include radare, drone și sisteme de război electronic, informează Reuters.

„Vom continua să ajutăm Ucraina (...) cu arme, financiar şi umanitar, până ne vom atinge obiectivul pe termen lung care trebuie să fie întărirea Ucrainei astfel ca nimeni să nu mai îndrăznească să vă atace”, a spus premierul britanic.

Londra a trimis deja până acum ajutoare militare pentru Kiev în valoare de 450 de milioane de lire sterline, constând mai ales în rachete antitanc uşoare. Marea Britanie a promis recent că va trimite în Ucraina vehicule blindate, rachete antinavă şi sisteme de apărare antiaeriană.

Boris Johnson anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina: „Ați aruncat în aer mitul invincibilităţii lui Putin”
Zelenski a fost prezent în parlamentul ucrainean pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina. De asemenea, premierul britanic este primul lider occidental care se adresează parlamentului ucrainean de la declanșarea invaziei ruse. Foto: Profimedia Images

„Am un mesaj pentru voi: Ucraina va câştiga, Ucraina va fi liberă”, a adăugat Johsnon, subliniind că în lupta sa împotriva Rusiei Ucraina a „aruncat în aer mitul invincibilităţii lui Putin”.

Premierul britanic a regretat în acelaşi timp că occidentalii au fost „prea lenţi în a sesiza ce se întâmplă” şi în a sancţiona Moscova. „Nu mai putem repeta această eroare”, a atenţionat Johnson.

Marea Britanie admite că ar fi putut reacţiona mai rapid pentru a-i ajuta pe refugiaţii ucraineni

În acelaşi timp, într-un interviu acordat postului ITV, el a admis că Marea Britanie ar fi putut reacţiona mai rapid pentru a-i ajuta pe refugiaţii ucraineni, pe fondul criticilor privind dificultăţile întâmpinate de aceştia la primirea pe teritoriul britanic comparativ cu alte state europene, au consemnat dpa şi PA, potrivit Agerpres.

Johnson a explicat că „până acum au fost emise 86.000 de vize şi 27.000 [de ucraineni] sunt deja aici, este o cifră importantă şi în creştere”. „Am fi putut face acest lucru mai rapid? Da, poate că am fi putut”, a adăugat premierul britanic.

Boris Johnson anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina: „Ați aruncat în aer mitul invincibilităţii lui Putin”
Boris Johnson a vizitat Kievul pe 9 aprilie. Foto: Profimedia Images

Întrebat de ce Marea Britanie nu le oferă ucrainenilor posibilitatea de a intra fără vize, Johnson a spus că, într-o situaţie de război, „sistemul trebuie protejat de cei care ar putea abuza de el”, întrucât unii ar putea „pretinde” că sunt refugiaţi cu toate că nu sunt.

Zelenski a fost prezent în parlamentul ucrainean pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina, potrivit Reuters. Președintele ucrainean i-a mulțumit premierului britanic pentru sprijin și a spus că Regatul Unit și Ucraina sunt acum înfrățite.

Johnson declarase luna trecută că posibilitatea ca războiul din Ucraina să se prelungească până la sfârşitul anului 2023 şi chiar ca Rusia să câştige acest conflict ar fi una „realistă”.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri