Boris Johnson și Rishi Sunak au avut o „întâlnire secretă”, sâmbătă, „până seara târziu”

Data publicării:
Rishi Sunak și Boris johnson ies de la Downing Street nr. 10
Johnson și Sunak sunt favoriți să îi succeadă lui Liz Truss. Foto: Profimedia Images

Boris Johnson continuă lupta pentru a câștiga sprijinul necesar să candideze din nou pentru a deveni liderul conservatorilor britanici și prim-ministrul Regatului Unit. Situația rămâne, totuși, dificilă pentru fostul premier, în condițiile în care principalul său rival, Rishi Sunak, obține tot mai multe declarații de sprijin din partea cabinetului și parlamentarilor. Sâmbătă seară, cei doi rivali ar fi discutat „până târziu” în cadrul unei „întâlniri secrete”, relatează CNN și mai multe publicații britanice.

Johnson și Sunak sunt primiii favoriți să o înlocuiască pe Liz Truss, prim-ministra demisionară care a renunțat la funcție după doar 44 de zile.

Sunak și-a anunțat, duminică, candidatura oficială, în timp ce Boris Johnson încă încearcă să găsească sprijin în rândul parlamentarilor – cei care doresc să candideze trebuie să obțină cel puțin 100 de semnături din partea parlamentarilor conservatori, fapt ce limitază numărul de candidați la maximum trei.

În condițiile în care o finală purtată între Johnson și Sunak ar provoca noi clivaje în interioriul Partidului Conservator, deja măcinat de lupte interne și slăbit după 12 ani de guvernare, există informații că cei doi lideri au încercat să poarte negocieri pentru a ajunge la un compromis.

BBC a scris că Johnson și Sunak s-au întâlnit sâmbătă seară, însă „nu s-a dezvăluit ce au discutat”, în timp ce agenția britanică PA a scris că cei doi „au stat la discuții până seara târziu, sâmbătă”. Sky News a calificat întâlnirea dintre cei doi drept „un summit secret”.

Graham Brady, liderul grupului parlamentar conservator a spus că fiecare candidat trebuie să obțină cel puțin 100 de semnături până la ora locală 14:00, luni. Dacă doar un singur candidat ajunge la 100 de nominalizări, atunci acela devine automat liderul partidului și prim-ministru. În caz contrar, candidații vor fi supuși unui vot online la care vor participa membrii partidului. Votul se va încheia vineri, 28 octombrie.

Întâlnirea dintre Johnson și Sunak ar fi putut avea ca scop un acord de susținere pentru ca unul dintre aceștia să obțină un sprijin larg și pentru ca partidul să evite o nouă rundă de alegeri dificilă. Având în vedere relația tensionată dintre cei doi, însă, după ce Sunak a precipitat plecarea lui Johnson de la Downing Street în vară, este puțin probabil ca un acord să fie obținut.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri