Candidatul vedetă pop din Uganda, declarat învins. Autoritățile încearcă să explice cum au centralizat datele fără acces la internet

Data publicării:
Bobi Wine, candidatul de opoziție la președinția Ugandei, vedetă pop transformată în parlamentar, într-unul din mitingurile sale de campanie.
Bobi Wine, candidatul de opoziție la președinția Ugandei, vedetă pop transformată în parlamentar, într-unul din mitingurile sale de campanie. Foto: Getty Images

Comisia electorală din Uganda a anunțat că președintele în funcție al țării a câștigat și al șaselea mandat la alegerile prezidențiale care au avut loc recent în această țară africană. Contracandidatul său, Bobi Wine, cântărețul transformat în politician, spune că alegerile au fost fraudate, în timp ce autoritățile încearcă să explice felul în care au fost centralizate rezultatele în contextul în care internetul a fost oprit în ultimele zile în toată țara.

Conform autorităților electorale, actualul președinte Yoweri Museveni, un fost lider de gherilă care a preluat puterea în această țară în 1986, a obținut 58% din voturi, în timp ce Bobi Wine a obținut 34%, la o prezență de 52%.

Într-o confruntare generațională urmărită atent de tot continentul african, tânărul de 38 de ani, star pop devenit peste noapte legislator, a fost cel mai problematic adversar al lui Museveni, în vârstă de 76 de ani. Sprijinul lui Wine este concentrat în zonele urbane, acolo unde frustrările populației legate de lipsa locurilor de muncă și corupția accentuată sunt foarte mari.

Votul de joi a fost urmat de cele mai mari violențe pre-electorale de când la conducerea țării africane a venit actualul șef de stat. Wine și alți candidați ai opoziției au fost hărțuiți, iar peste 50 de persoane au fost ucise când forțele de ordine au oprit protestele începute în urma arestului lui Wine.

Wine și-a anunțat victoria încă de vineri, acuzând fraudarea votului și cerând oamenilor să conteste rezultatul, inclusiv prin proteste pașnice - „Sunt foarte încrezător că de departe l-am învins pe dictator”, a spus acesta. Câteva ore mai târziu, el a scris pe Twitter că armata i-a asediat casa.

Conform autorităților din Uganda, perioada preelectorală a fost până acum marcată de violenţe aproape zilnice. Forţele de securitate guvernamentale au recurs la gaze lacrimogene şi gloanţe reale pentru a dispersa mitinguri organizate în principal de opoziţie. 

În luna noiembrie, 54 de persoane au fost ucise în timpul protestelor organizate după ce favoritul publicului la alegerile prezidențiale, Bobi Wine, a fost reținut.

Cu toate acestea, organizațiile privind drepturile omului afirmă că noile restricții sunt doar un pretext pentru a înăbuși opoziția.

Accesul la rețele sociale și internet a fost tăiat în toata țara înainte de ziua alegerilor

Uganda a blocat marți toate rețelele sociale pe teritoriul țării, cu două zile înaintea alegerilor prezidențiale. Potrivit unei scrisori a agenţiei de reglementare a comunicaţiilor din statul est-african, autorităţile din Uganda au ordonat marţi tuturor furnizorilor de internet să blocheze toate platformele de social media şi serviciile de mesagerie, până la noi ordine.

NetBlocks, o organizație non-guvernamentală care monitorizează cibersecuritatea și guvernanța internetului, a declarat că datele sale arată că Facebook, Twitter, WhatsApp, Instagram, Skype, Snapchat, Viber și Google Play Store se află acum pe o listă lungă de site-uri indisponibile pe tot teritoriul țării africane. Miercuri noapte, accesul la internet a fost tăiat complet.

Potrivit unei surse din sectorul ugandez al telecomunicaţiilor, guvernul de la Kampala le-a explicat liderilor de companii din sector că interdicţia vine ca răspuns la blocarea de către Facebook a unor conturi pro-guvernamentale.

Facebook a anunțat luni că a blocat o rețea din statul african asociată cu ministerul local al informației, pe motiv că folosea conturi false pentru a distribui postări legate de alegerile prezidenţiale de joi.

„Luna aceasta am eliminat o reţea de conturi şi pagini din Uganda care erau angajate în CIB (eng. coordinated inauthentic behaviour, comportament inautentic coordonat) vizând dezbaterea publică dinaintea unui scrutin electoral. Am constatat că această reţea avea legături cu Centrul de interacţiune cu cetăţenii din cadrul Ministerului tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor din Uganda”, a precizat un comunicat de luni al Facebook.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri