„Ce soluții au? Să-i ucidă pe palestinieni?”. Șeful diplomației UE: E inacceptabilă opoziția Israelului față de soluția cu două state

Data actualizării: Data publicării:
josep borrell
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell. Foto: Profimedia Images

Opoziția guvernului israelian față de soluția celor două state este „inacceptabilă” și Israelul nu se poate aștepta ca țările să renunțe la această problemă, a declarat luni șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, conform CNN.

„Este inacceptabil [pentru Israel] să spună că nu doresc această soluție”, a declarat Josep Borrell reporterilor înainte de o reuniune a miniștrilor de externe din UE și din Orientul Mijlociu la Bruxelles, adăugând că „întreaga comunitate internațională susține” o soluție cu două state.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins în repetate rânduri apelurile comunității internaționale în favoarea unei soluții cu două state, însă Borrell a pus la îndoială alternativele care mai există.

„Care sunt celelalte soluții pe care le au în minte? Să-i facă pe toți palestinienii să plece? Să-i ucidă?”, a întrebat Borrell. El a spus că o soluție cu două state, cu un stat palestinian independent, este obiectivul final al celor 27 de membri ai UE.

Borrell a declarat că Hamas este o parte a problemei, dar că modul în care Israelul a încercat să distrugă grupul militant a fost „cu siguranță” greșit și a semănat ura „pentru generații”.

Ministrul israelian de externe, Israel Katz, și omologul său din cadrul Autorității Palestiniene participă la reuniunea de la Bruxelles.

Critici de la miniștri europeni de externe

Mai mulți miniștri de externe europeni s-au alăturat corului de critici la adresa premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Luând cuvântul înaintea unei reuniuni a miniștrilor de externe ai Uniunii Europene care a avut loc luni la Bruxelles, ministrul irlandez de externe Michael Martin a declarat că comentariile lui Netanyahu sunt „inacceptabile” și „nu contribuie în niciun fel la perspectivele de pace”.

Netanyahu a declarat că dorința sa de a avea control de securitate asupra întregului teritoriu la vest de Iordania este contrară existenței unui stat palestinian. Dar Martin a spus că acest rezultat ar dăuna securității regionale.

„O soluție cu două state este garanția supremă de securitate pentru Israel și pentru cetățenii israelieni, precum și pentru palestinieni în ceea ce privește o perspectivă viitoare de a trăi într-o coexistență armonioasă”, a declarat Martin.

Ministrul leton al afacerilor externe, Krišjānis Kariņš, a calificat remarcile lui Netanyahu drept „descurajante”.

„Dar, în ciuda acestor afirmații, din partea europeană, trebuie să împingem în această direcție. Aceasta este singura cale pentru pace și noi toți avem nevoie de pace în Orientul Mijlociu”, a declarat Kariņš la sosirea la aceeași reuniune.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri