Doi jurnaliști de la Helsingin Sanomat și fostul lor redactor-șef, care neagă cu toții orice abatere, ar putea fi condamnați la o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între patru luni și patru ani dacă vor fi găsiți vinovați de dezvăluirea unor secrete de apărare națională într-un reportaj publicat în 2017.

Cazul este neobișnuit în Finlanda, pentru că de ani de zile această țară se află printre primele locuri în clasamentul mondial al libertății presei publicat anual de Reporteri fără frontiere.

Totuși, Finlanda a coborât pe poziția a cincea în acest an, în parte din cauza viitorului proces, a explicat filiala finlandeză a asociației jurnaliștilor.

„Cel mai secret loc din Finlanda

Raportul de investigație din 2017 al Helsingin Sanomat, intitulat „Cel mai secret loc din Finlanda, a dezvăluit locația aproximativă și sarcinile unei unități de informații a forțelor de apărare, într-un moment în care Parlamentul dezbătea dacă să își extindă puterile de monitorizare a datelor private în rețelele digitale.

Conform publicației Helsingin Sanomat, decizia de urmărire penală a fost luată în toamna anului trecut de procurorul adjunct al coroanei Jukka Rappe. La acea vreme, el a caracterizat cazul ca fiind foarte dificil din punct de vedere juridic.

Potrivit lui Rappe, ceea ce va fi luat în considerare în proces este, printre altele, ce informații cu caracter militar ar fi putut fi interzise de la publicare și dacă informațiile erau disponibile din surse publice.

Toamna trecută, procurorul Rappe a subliniat că secțiunea din lege privind divulgarea secretelor de securitate se referă la publicarea neautorizată a informațiilor. Dacă mass-media ar dezvălui, de exemplu, abuzuri semnificative, nu ar fi neapărat o publicație neautorizată, sublinia procurorul.

Cu toate acestea, procurorul de caz spune că articolul conținea informații dăunătoare a căror publicare era contrară legii.

„În special, procedurile judiciare încearcă să identifice dacă au fost implicate secrete de securitate și, dacă au fost, dacă a existat dreptul de a le publica. Potrivit legii, poate exista dreptul de a publica astfel de informații, chiar dacă este un secret de securitate”, spune avocatul apărării Kai Kotiranta.

Redactorul-șef al Helsingin Sanomat, Kaius Niemi, împotriva căruia acuzațiile în legătură cu acest caz au fost retrase anterior din lipsă de probe, a declarat că jurnaliștii nu au încălcat legea. 

„Putem demonstra pentru fiecare frază publicată că informația putea fi găsită pe internet sau în cărți înainte de publicarea articolului nostru. Informațiile publice nu pot fi clasificate", a declarat Kaius Niemi pentru Reuters.

Hanne Aho, președinta Uniunii Jurnaliștilor din Finlanda, a spus că acest caz este primul de acest fel. „Este complet excepțional ca jurnaliștii finlandezi să fie acuzați de înaltă trădare, consideră Aho.

Hanne Aho a mai spus că este problematic faptul că majoritatea procedurilor legale din acest caz au avut loc cu ușile închise și a cerut instanței să își publice motivarea pentru a se vedea pe ce motive ar putea fi restricționată libertatea de exprimare dacă jurnaliștii ar fi găsiți vinovați.

„Amenințarea unei pedepse cu închisoarea poate duce la autocenzură", a mai declarat președinta Uniunii Jurnaliștilor din Finlanda.

Procesul va începe joi cu o sesiune pregătitoare la tribunalul districtual din Helsinki.

Audierea efectivă a celor acuzați este programată să înceapă în ședința principală a procesului de pe 29 septembrie și să continue până în luna decembrie. 

Încă nu este clar în ce măsură audierea principală va avea loc: fie cu ușile deschise sau închise pentru public.