CNN: Nave rusești au fost văzute în apropierea scurgerilor de gaze de la conductele Nord Stream

Data publicării:
scurgeri gaze marea baltica
Ministerul Apărării din Danemarca a publicat imagini din Marea Baltică cu scurgerile de gaze din Nord Stream. Foto: Twitter/ Forsvaret

Oficiali europeni din domeniul securității au văzut luni și marți nave de suport ale Marinei ruse în apropierea scurgerilor de gaze de la conductele Nord Stream, potrivit unor surse europene care cunosc situația, relatează CNN.

Nu se știe dacă există vreo legătură între aceste nave și exploziile care au provocat scurgerile de gaze, dar este unul din factorii luați în considerare în cadrul investigațiilor, au precizat sursele.

Submarine rusești au fost de asemenea observate în apropiere săptămâna trecută, a spus una dintre surse.

3 oficiali americani spun că nu au o explicație clară pentru acest incident, la câteva zile după ce presupusele explozii au provocat 3 spărturi diferite în conductele Nord Stream. O a patra scurgere de gaze a fost observată ieri, potrivit Pazei de Coastă suedeze.

Nave rusești se află adesea în zonă, a spus un oficial militar danez, care a subliniat că prezența navelor nu înseamnă neapărat că Rusia a provocat exploziile.

Dar observarea acestor nave aruncă noi suspiciuni asupra Rusiei, în condițiile în care mai mulți oficiali europeni și americani cred că Moscova este singurul actor din regiune care are atât capacitatea, cât și motive pentru a deteriora gazoductele.

Oficialii americani au refuzat să comenteze pe tema navelor rusești observate în zonă.

Ipoteza unui „sabotaj” este cel mai intens vehiculată pentru a explica scurgerile de gaze din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 din Marea Baltică, însă nu se știe exact cum s-a întâmplat totul.

Sunt luate în calcul mai multe ipoteze, inclusiv a unor submarine-spion sau a unor drone mină.

Cancelariile occidentale arată cu degetul spre Moscova, care neagă orice implicare, dar evocă la rândul ei un sabotaj.

Marea Baltică este una închisă şi cu adâncimi mici, unde aproape fiecare mişcare este observată şi monitorizată de statele riverane şi de navele lor”, subliniază Julian Pawlak, de la Universitatea Helmut Schmidt din Hamburg.

Cu toate acestea, unele nave şi submarine „pot desfăşura pe ascuns scafandri de luptă” şi vehicule submarine ghidate de la distanţă.

Aceasta se numeşte o operaţiune navală specială. Nu este ceva simplu, dar există. Este ceva bine coordonat şi bine pregătit”, spune o sursă militară franceză.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri