Gest rar al preşedintelui Chinei față de liderul nord-coreean

Data publicării:
presedintele chinei xi jinping scrisoare coreea de nord kim jong-un
Președintele Chinei, Xi Jinping FOTO: Guliver/GettyImages

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a trimis, într-un gest foarte rar, un mesaj liderului nord-coreean Kim Jong-un, a anunţat agenţia nord-coreeană oficială KCNA, relatează AFP, preluată de News.ro.

Members Of The Standing Committee Of The Political Bureau Of The New CPC Central Committee Make Public Appearances
Președintele Chinei, Xi Jinping FOTO: Guliver/GettyImages

Această notă poate da semnalul unui „dezgheţ” în relaţiile dintre cei doi vecini. Relaţiile lor s-au degradat din cauza ambiţiilor nucleare ale Phenianului, în contextul în care Beijingul este aliatul mai vechi şi binefăcătorul său economic al Coreei de Nord.

Nota lui Xi, datată miercuri, răspunde mesajului de felicitare pe care i l-a trimis Kim Jong-un, la sfârşitul lui octombrie, după ce a fost reales la şefia Partidului Comunist chinez (PCC). 

În mesajul său, liderul nord-coreean îi adresa „sincere felicitări” preşedintelui chinez, exprimându-şi speranţa ca relaţiile să se dezvolte „în interesul populaţiilor celor două ţări”.

„Doresc ca în această situaţie nouă, partea chineză să facă eforturi faţă de partea (nord-coreeană) în vederea promovării relaţiilor între cele două părţi şi cele două ţări la un nivel de echilibru şi stabilitate durabile”, a declarat preşedintele chinez, adresându-i-se lui Kim, pe care-l numeşte „tovarăşe preşedinte”.

KCNA a menţionat ultima dată un mesaj din partea lui Xi Jinping în iulie 2016.

Potrivit unor analişti, asemenea schimburi între actualii lideri au devenit extrem de rare. În trecut, Beijingul şi Phenianul obişnuiau să-şi trimită felicitări cu ocazia unor aniversări-cheie.

Profesorul Yang Moo-jin de la Universitatea pentru studii nord-coreene din Seul consideră că acest ultim schimb arată că există o voinţă de o parte şi de cealaltă în vederea unei îmbunătăţiri a relaţiilor. „Faptul că schimbă rapid scrisori şi o anunţă are o semnificaţie simbolică”, declară el pentru AFP. „Dacă mesajele erau mai intime, ne puteam aştepta la o dezgheţare mai rapidă. Însă, pentru moment, asta arată că cele două părţi sunt de acord asupra necesităţii îmbunătăţirii relaţiilor”, adaugă profesorul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri