Video Cum îi enervează un artist pe urmașii fasciștilor din Verona, chiar dacă riscă ani grei de închisoare

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
cibo la balcon
Verona a rămas un bastion al extremei drepte, iar un artist pe nume „Cibo” luptă într-un mod inedit cu urmașii fasciștilor Foto: captură video

Un italian care se numește Cibo are o metodă inedită de a lupta cu reminiscențele trecutului fascist al țării. În italiană, Cibo înseamnă „mâncare”, adică exact ce pictează acest artist pe pereții, clădirile și tablourile electrice din provincia sa natală, Verona. Dar ceea ce face el este mult mai mult de-atât: picturile lui acoperă graffiti-uri naziste. Și pentru că totul se întâmplă într-o regiune devenită bastion al extremiștilor de dreapta, ele acoperă totodată amintirea unui trecut fascist. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

 

Verona, un oraș idilic. Palate renascentiste, arena și balconul Julietei din piesa lui William Shakespeare - romantismul orașului îi atrage pe turiști. Dar și aceasta este Verona: svastici desenate pe ziduri, simboluri fasciste și mesaje de ură.

„Peste tot în altă parte, svasticile sunt acoperite imediat. Nu și în Verona”, spune Pier Paolo Spinazze, artist graffiti.

Pier Paolo Spinazzé a decis să se ocupe el însuși de această sarcină. Oamenii îl știu și sub numele Cibo.

„O svastică a fost desenată pe această imagine care-mi aparține. Așa că o voi transforma într-o brioșă cu dovleac”, explică artistul.

E un truc ce a devenit semnătura sa: Cibo transformă graffiti-urile rasiste în imagini cu specialități italiene.

„Fasciștii știu că eu sunt. S-au întors și spun că e teritoriul lor”

„Fasciștii știu că eu sunt cel care face asta. Am acoperit deja simbolurile fasciste de aici. Dar ei s-au întors și spun în acest fel că este teritoriul lor. Ceea ce fac eu este ilegal din punct de vedere tehnic. Teoretic, risc de fiecare dată ani buni de închisoare”, mărturisește Cibo.

Dar nu s-a ajuns niciodată la așa ceva. De fapt, el spune că cei mai mulți polițiști par să-i aprobe munca. Iar trecătorii par să susțină și ei eforturile lui Cibo.

„Bravo! Asta înseamnă graffiti”, spune unul dintre ei.

„Sunt pe cale să le acopăr cu brioșe cu dovleac”, explică Cibo.

„Brioșe cu dovleac?”

Da!”

Cibo postează pe Instagram clipuri cu munca sa. Și, cu aproape 400.000 de urmăritori, a devenit celebru în întreaga lume.

Dar cu fiecare pictură murală realizată, intră tot mai mult în vizorul neofasciștilor.

„Acești indivizi au apărut de mai multe ori în fața casei mele, mi-au pus artificii sub mașină. Din fericire, nu au fost pagube prea mari. În plus, au mers și acasă la părinții mei și i-au amenințat”, povestește Pier Paolo Spinazze.

Toate acestea nu l-au descurajat pe artist, chiar dacă poliția nu a reușit să aresteze pe nimeni.

„De ce sunt ignorate toate amenințările pe care le primesc? Este o întrebare pe care mi-am pus-o de multe ori. Fiecare cetățean ar trebui să poată spune NU acestor mesaje de ură. Eu nu sunt cu nimic special. Toată lumea ar trebui să ia atitudine. E revoltător că eu sunt cel care acoperă svasticile și nu Primăria”, spune Cibo.

Verona, un bastion al extremei drepte: se fac glume cu „unchiul Hitler”

Urmează un joc de-a șoarecele și pisica între Cibo și neofasciști.

„Nu poți lupta cu ei folosind armele lor. Trebuie să le folosești pe ale tale. Și îi dezorientezi dacă îi înfrunți prin puterea frumuseții - pentru că acesta este un domeniu în care vor pierde întotdeauna”, crede artistul graffiti.

Cibo spune că svasticile sunt frecvente aici dintr-un motiv - chiar și după Mussolini, Verona a rămas un bastion al extremei drepte neofasciste.

„Aici este normal să deții un bust al lui Mussolini moștenit de la bunicul tău. Oamenii râd la glume rasiste sau fac glume despre 'unchiul Hitler'. Astfel de lucruri nu sunt amuzante. Dar aici, în Verona, oamenii glumesc pe seama lor. De aceea, această cultură a urii a găsit un teren fertil”, crede Cibo.

Pier Paolo Spinazze are un carnețel în care notează toate svasticile și simbolurile pline de ură, precum și desenele sale. Folosește o hartă pentru a ține evidența picturilor murale.

Pasiunea lui Cibo pentru mâncare se extinde și în bucătărie. Fotografiile sale cu paste, pizza și alte specialități i-au adus o mulțime de fani.

„Mulți oameni m-au abordat și mi-au spus că și-au dat seama de amploarea problemei abia după ce au văzut graffiti-urile mele. Erau atât de obișnuiți să vadă svastici și discursuri instigatoare la ură… Un fascist se simte ridicol dacă desenele lui sunt acoperite cu brânză. Le arată că nu sunt luați în serios sau că nu sunt considerați periculoși - că nu sunt respectați”, explică artistul graffiti.

Visul lui Cibo este ca într-o bună zi să nu mai aibă de lucru, pentru că atunci, în Verona nu ar mai fi simboluri ale urii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri