Demisie neașteptată în Slovacia după asasinarea jurnalistului Jan Kuciak

Data actualizării: Data publicării:
Jan Kuciak
Jan Kuciak

Ministrul Culturii de la Bratislava și-a depus demisia din funcție, miercuri, declarând că nu își poate imagina să mai continue la șefia instituției pe fondul unui asemenea eveniment tragic – asasinarea jurnalistului de investigație Jan Kuciak și a logodnicei sale, Martina Kusnirova.

marek
Marek Madaric

Marek Madaric, ministrul Culturii din partea partidului aflat la guvernare, SMER, a declarat într-o conferință de presă că „este o decizie personală”, scrie publicația The Slovak Spectator. „Ca ministru al Culturii, nu mă pot împăca cu faptul că un jurnalist a fost ucis în timpul mandatului meu”, a adăugat politicianul.

Maradic a înaintat demisia premierului Robert Fico.

SMER făcea obiectul uneia dintre investigațiile tânărui jurnalist Jan Kuciak, în vârstă de 27 de ani, despre conexiunile de corupție dintre lumea afacerilor și politicieni din cadrul acestui partid.

Marek Madaric a precizat că va rămâne în continuare membru SMER.

În ceea ce privește o altă investigație la care lucra Jan Kuciak, referitoare la o posibilă legătură între consiliera premierului Fisco, Maria Troskova, și clanul mafiotic `Ndrangheta, politicianul a făcut următorul comentariu: „Cu siguranță, informația despre o posibilă penetrare a crimei organizate în rândul politicienilor și în instituțiile statului este una foarte gravă”.

Premierul slovac Robert Fico oferă o recompensă de 1,2 milioane de euro pentru orice poate oferi o informație relevantă care ar putea duce la elucidarea asasinării jurnalistului de investigații Jan Kuciak și a logodnicei sale.

Marți, în timpul unei conferințe de presă, șeful Executivului de la Bratislava a apărut lângă o masă rococo pe care se aflau pachetele cu banii de recompensă, legate cu o funie neagră.

Poliția slovacă a declarat luni că, probabil, Kuciak a fost ucis la comandă din cauza anchetei sale privind cazuri de corupție la nivel înalt.

Jan Kuciak, care lucra de trei ani pentru publicaţia online Aktuality.sk, parte a grupului media germano-elveţian Ringier Axel Springer, ancheta cazuri de fraude fiscale în rândul oamenilor de afaceri având conexiuni cu partidul de guvernământ de la Bratislava şi cu alţi politicieni.

Kuciak şi logodnica sa au fost găsiţi împuşcaţi mortal în locuinţa bărbatului din Velka Maca, la 65 de kilometri est de capitala Bratislava.

„Conform informaţiilor de care dispunem, se pare că versiunea cea mai probabilă este aceea că motivul crimei ar avea legătură cu munca de investigaţie a jurnalistului", a declarat şeful poliţiei slovace Tibor Gaspar în cadrul unei conferinţe de presă televizate.

Axel Springer a condamnat „asasinarea crudă" a jurnalistului său şi oficiali slovaci au promis să-i aducă pe cei responsabili pentru aceste crime în faţa justiţiei.

„În cazul în care această crimă a fost o încercare de a descuraja o companie media independentă precum Ringier Axel Springer Slovakia să dezvăluie eventuale infracţiuni, vom folosi acest lucru ca o oportunitate pentru a fi mai consecvenţi în misiunea noastră jurnalistică", a afirmat Axel Springer într-un comunicat comun cu Ringier AG, Ringier Axel Springer Slovakia şi Ringier Axel Springer Media AG.

În ultima sa anchetă pentru Aktuality, datată 9 februarie, Jan Kuciak cerceta noi tranzacţii suspecte conduse de firme având legătură cu omul de afaceri Marian Kocner şi o posibilă evaziune fiscală având legătură cu un complex de apartamente de lux din Bratislava care s-a aflat în mijlocul unui scandal politic anul trecut. Omul de afaceri Marian Kocner nu a putut fi contactat pentru declaraţii.

Cazul legat de aceste apartamente de lux a generat proteste în masă anul trecut în care s-a cerut demisia ministrului de interne Robert Kalinak pentru relaţiile sale de afaceri cu dezvoltatorul imobiliar Ladislav Basternak, care a făcut obiectul unei anchete cu privire la evaziune fiscală. Ambii au negat orice fel de act infracţional.

Însă nu doar aceste două fire investigative sunt legate de numele jurnalistului. În ultimele luni, Kuciak descoperise o pistă periculoasă care ducea spre legăturile dintre clanul mafiotic italian `Ndrangheta și consiliera premierului slovac Robert Fico, Maria Troskova.

În 2011, Troskova lucra pentru un cunoscut mogul slovac și personaj politic influent, Pavol Rusko.

La acea dată, Maria Troskova a făcut cunoștință cu un om de afaceri din cercul lui Rusko, un italian cu active în domeniul parcurilor fotovoltaice din Slovacia, Antonio Vadala.

În jurul numelui lui Vadala există nu mai puțin de 32 de companii înregistrate în Slovacia la care italianul ar deține active financiare.

Un bărbat cu același nume apare, însă, și pe un mandat de arestare cu referire la sindicatul crimei `Ndrangheta.

„Sunt şocat de oribila veste a asasinării lui Jan Kuciak şi a logodnicei sale. Condamn acest act laş. Asasinarea sau intimidarea unor jurnalişti nu au ce să caute în Europa şi nici în democraţie”, a scris pe Twitter președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri