Die Presse: Karl Nehammer se va răzgândi în februarie în privința blocării României la Schengen

Data actualizării: Data publicării:
cancelarul austriei karl nehammer face declaratii si gesticuleaza
Cancelarul Austriei, Karl Nehammer. Foto: Profimedia Images

Într-un articol de opinie publicat joi în Die Presse, Oliver Grimm, corespondentul cotidianului vienez la Bruxelles, spune că șeful guvernului, cancelarul Karl Nehammer, s-ar putea răzgândi în privinţa blocării accesului României și Bulgariei la Schengen mai repede decât e de așteptat, imediat după alegerile din Austria Inferioară, adică în luna februarie.

În articolul „Calea de ieşire a Austriei din dezastrul Schengen” jurnalistul spune că „imediat după alegerile legislative din Austria Inferioară, cancelarul va trebui să se sucească în ceea ce priveşte aderarea Bulgariei şi României la Schengen”.

„În primul rând, se presupune că şi-a dat seama până acum ce greşeală capitală a făcut pentru el şi pentru republică cu acest nu. Şi nu pentru că fanii bine intenţionaţi ai Europei, precum autorul acestor rânduri, au încercat să-i reamintească adevărul, calea şi frumuseţea integrării europene. Dar pentru că, până acum, aproape fiecare companie naţională care generează venituri într-una dintre cele două ţări - sau în Europa Centrală şi de Est în general -, bani pe care guvernul de coaliţie îi impozitează apoi şi îi lasă să se scurgă asupra populaţiei sub forma unei ploi uşoare de subvenţii, trebuie să-i fi spus despre absurditatea acestei blocaj.

În România, veto-ul la Schengen a stârnit o stare de spirit anti-austriacă destul de pregnantă, dar a dat şi un impuls dezbaterii publice privind legăturile uneori dubioase dintre corporaţiile austriece şi politica românească.

În orice caz, cancelarul va avea mult de lucru în noul an pentru a le explica cetăţenilor cum va fi menţinut modelul intern de prosperitate după ce fluxurile de gaz rusesc se vor opri complet.

Nu are prea mult sens să te faci nepopular pe cele mai importante pieţe de export ale economiei naţionale într-un moment ca acesta”, a scris Oliver Grimm.

Marcel Ciolacu îi cere lui Nehammer să anuleze decizia privind Schengen

După ce i-a scris public lui Karl Nehammer în presa austriacă, liderul social democrat a trecut la presa europeană. Într-o intervenție în Politico, el susține că nu e deloc drept ca România să sufere de pe urma neputinței autorităților austriece și îi cere cancelarului Nehammer „ să procedeze corect și să anuleze decizia Guvernului său”.

„În timp ce lumea liberă este pusă la încercare de invazia meschină a Ucrainei de către Rusia Președintelui Vladimir Putin, aici, în Europa, în lupta pentru democrație și reziliență, trebuie întotdeauna să căutam căi de a consolida instituțiile democratice care ne asigura securitatea, forța și siguranța. Acum este momentul în care trebuie să fim cu toții uniți – sau vom eșua singuri. Și din acest punct de vedere, o oportunitate esențială ce se află în fața colegilor mei din Uniunea Europeană o reprezintă reforma și extinderea continue a spațiului Schengen. Un spațiu Schengen în creștere poate unifica și mai mult Europa, în practică și în sens simbolic, poate avansa democrația, poate consolida redresarea economică și poate susține securitatea noastră colectivă împotriva amenințărilor externe tot mai accentuate”, a spus Marcel Ciolacu articolul de opinie publicat de Politico.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri