„Dificil” de confirmat cine a aruncat în aer Nord Stream. Suedia spune că cel mai probabil a fost un „actor statal”

Data publicării:
scurgere de gaze din conducata nord stream vazuta din satelit
Anchetatorii germani au găsit urme de explozibili pe un iaht. Foto: Profimedia

Va fi „dificil” de confirmat cine s-a aflat în spatele atacurilor de anul trecut asupra gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică, au declarat autoritățile suedeze care investighează incidentul, potrivit Politico.

Într-o declarație dată joi, Mats Ljungqvist, procurorul care conduce ancheta suedeză, a declarat că echipa sa speră „să poată confirma cine a comis această crimă”, dar că circumstanțele sunt „dificil de investigat”.

Ljungqvist a spus că cel mai probabil un actor statal să fie responsabil pentru incident. „Nu excludem nimic, dar faptul că este un actor statal care este direct sau cel puțin indirect în spatele acestui lucru este, desigur, scenariul nostru principal”, a spus el.

Acesta a avertizat, de asemenea, că incidentul „devenise o arenă deschisă pentru diferite încercări de influență”.

Exploziile de la conductele submarine din septembrie 2022 au cauzat daune grave și au declanșat investigații separate în trei țări diferite. Conductele leagă Rusia și Germania.

Incidentul, despre care autoritățile suedeze spun că a fost un act deliberat de sabotaj, a dat naștere mai multor teorii cu privire la identitatea vinovaților. Kremlinul, Casa Albă și guvernul ucrainean au negat cu fermitate implicarea.

Citește și Danemarca a recuperat obiectul despre care Putin spunea că ar fi avut un rol în sabotajul împotriva Nord Stream

„Aceste speculații nu au impact asupra anchetei în curs, care se bazează pe fapte și pe informațiile care au rezultat din analize, investigații la locul crimei și colaborarea cu autoritățile din Suedia și din alte țări”, a spus Ljungqvist.

Ancheta Suediei a vizat „în primul rând să examineze dacă interesele suedeze sau securitatea suedeză sunt amenințate, de exemplu dacă teritoriul suedez a fost folosit pentru a efectua sabotajul”, a adăugat el.

Într-un articol publicat luna trecută de New York Times, care citează analize a unor oficiali americani, se arată că un grup pro-ucrainean ar putea fi în spatele exploziilor care au distrus gazoductele Nord Stream.

„Nu avem nimic de-a face cu asta”, a răspuns ulterior președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că explozia gazoductelor Nord Stream a fost executată la „nivel de stat”, respingând ca „total absurdă” ideea că un grup autonom pro-Ucraina ar fi fost responsabil.

Citește și Andromeda vs. Nord Stream: Misterul celor șase pasageri ai unui iaht de agrement care sunt bănuiți că au aruncat în aer gazoductele

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri