Dmitri Medvedev amenință după ce SUA au anunțat noi ajutoare militare: „Toată Ucraina va arde”

Data publicării:
dmitri medvedev
Dmitri Medvedev amenință cu „apocalipsa”, în cazul unui atac asupra Crimeei. Este teritoriu care aparține rușilor, spune el. Foto: Profimedia Images

Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că furnizarea de armament american mai avansat Ucrainei nu va declanşa decât mai multe lovituri de răspuns din partea Rusiei. Moscova este gata să folosească toate tipurile de arme în cazul unor atacuri asupra teritoriului ei din partea Kievului, în măsura doctrinei nucleare a Rusiei, a avertizat Medvedev.

„Toată Ucraina care rămâne sub conducerea Kievului va arde”, a declarat Dmitri Medvedev într-un interviu acordat jurnalistei Nadana Fridrikhson, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Nadana Fridrikhson l-a întrebat pe Medvedev, care, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului de Securitate rus, a devenit una dintre cele mai agresive figuri pro-război din Rusia de la invazia Ucrainei, dacă utilizarea de arme cu rază mai lungă de acţiune ar putea forţa Moscova să negocieze cu Kievul.

„Rezultatul va fi exact opus”, a răspuns Medvedev, în comentarii pe care Fridrikhson le-a postat pe canalul ei de Telegram.

„Numai nebunii morali, dintre care sunt destui în ambele, Casa Albă şi Capitoliu, pot susţine aşa ceva”, a spus el.

Pentagonul a declarat vineri că o nouă rachetă care ar dubla raza de atac a Ucrainei a fost inclusă într-un pachet de ajutor militar american de 2,175 miliarde de dolari.

Nici după aproape un an de război, Rusia nu controlează pe deplin niciuna dintre cele patru provincii ucrainene pe care le-a anexat ilegal.

„Suntem gata să folosim toate tipurile de arme”

Preşedintele Vladimir Putin a lansat campania Rusiei în Ucraina ca o apărare existenţială împotriva unui Occident agresiv şi, la fel ca Medvedev, a agitat de mai multe ori ameninţarea unui răspuns nuclear, spunând că Moscova va folosi toate mijloacele disponibile pentru a proteja Rusia şi poporul său.

Întrebat ce s-ar întâmpla dacă armele pe care le-a promis Washingtonul vor lovi Crimeea - pe care Rusia a luat-o de la Ucraina în 2014 - sau adânc în teritoriul rus, Medvedev a spus că Putin a abordat problema clar.

„Nu ne impunem nicio limită şi, în funcţie de natura ameninţărilor, suntem gata să folosim toate tipurile de arme. În conformitate cu documentele noastre doctrinare, inclusiv Fundamentele Descurajării Nucleare”, a spus el. „Pot să vă asigur că răspunsul va fi rapid, dur şi convingător”, a subliniat el.

Doctrina nucleară a Rusiei

Doctrina nucleară a Rusiei permite lovitura nucleară după „agresiunea împotriva Federaţiei Ruse cu arme convenţionale când însăşi existenţa statului este ameninţată”, aminteşte Reuters.

La rândul său, ziarul Komsomolskaia Pravda (kp.ru, pro-Kremlin n.r.) reaminteşte sâmbătă în legătură cu acest interviu că sunt precizate patru condiţii pentru utilizarea armelor nucleare de către Rusia în doctrina militară a ţării. Potrivit acesteia, „Federaţia Rusă are dreptul de a folosi arme nucleare dacă există informaţii sigure despre lansarea de rachete balistice ce atacă teritoriile Federaţiei Ruse şi (sau) aliaţii săi şi dacă arme nucleare şi alte tipuri de arme de distrugere în masă au fost folosite pe teritoriile Rusiei şi (sau) aliaţilor săi”.

Moscova poate folosi de asemenea arme nucleare în cazul unei „lovituri a inamicului asupra unui obiectiv de stat sau militar de importanţă critică al Federaţiei Ruse, a cărui scoatere din funcţiune va perturba răspunsul forţelor nucleare, precum şi în caz de agresiune împotriva Federaţiei Ruse folosind arme convenţionale, atunci când însăşi existenţa statului este ameninţată”, aminteşte kp.ru.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri