Donald Trump a fost citat să depună mărturie în fața Congresului despre rolul rău în atacul mortal de la Capitoliu din 6 ianuarie

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump
Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite. Foto: Profimedia Images

Comisia de anchetă a Congresului american care investighează Asaltul de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021 l-a citat, vineri, pe fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, să depună mărturie „în sau în jurul datei de 14 noiembrie”, la mai puțin de o săptămână după alegerile intermediare, care vor avea loc în data de 8 noiembrie.

Donald Trump trebuie să prezinte până în 4 noiembrie, cu patru zile înainte de alegeri, o serie întreagă de documente, inclusiv un raport al tuturor comunicărilor sale din 6 ianuarie 2021.

„Recunoaştem că citarea unui fost preşedinte este o acţiune importantă şi istorică şi nu o tratăm cu uşurinţă”, au scris democratul Bennie Thompson şi republicana Liz Cheney, cei doi membri ai Congresului care prezidează comisia, relatează Agerpres.

Fostul preşedinte Donald Trump a denunţat, săptămâna trecută, un „fiasco total” al comisiei parlamentare de anchetă privind atacul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021, care îl va chema la audieri pentru a-l interoga cu privire la rolul său în evenimente.

Comisia parlamentară care investighează rolul lui Donald Trump în atacul asupra Capitoliului a votat, joia trecută, în unanimitate, pentru a-l cita pe fostul preşedinte să se prezinte în faţa membrilor săi. Potrivit investigaţiilor sale, comisia a arătat că fostul preşedinte plănuise „cu mult timp înainte” să se declare învingător la alegerile din 2020, chiar înainte ca rezultatele să fie cunoscute. În această audiere publică, comisia s-a concentrat pe „starea de spirit”, „intenţiile şi motivaţiile” preşedintelui Trump.

Comisia de anchetă, formată din şapte democraţi şi doi republicani, urmăreşte să facă lumină în privinţa comportamentului preşedintelui înainte, în timpul şi după Asaltul asupra Capitoliului. Raportul investigaţiilor urmează să fie publicat până la sfârşitul anului, dar probabil nu înaintea alegerilor parlamentare de la jumătatea mandatului din 8 noiembrie, care vor determina ce partid va controla Congresul pentru restul mandatului preşedintelui Biden.

Anunțul citării fostului președinte vine după ce un fost aliat important al său, ideologul neofascist Steve Bannon, a fost condamnat la patru luni de închisoare pentru că a refuzat să se prezinte în fața Congresului după o citație similară.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri