Video Elon Musk nu mai este iubit în Ucraina. Un panou din Odesa cu fața lui a fost acoperit cu o folie

Data actualizării: Data publicării:
afis cu elon musk acoperit
Ucrainenii din Odesa acoperă fața lui Elon Musk. Foto: Captură video

În Odesa, ucrainenii au acoperit fața lui Elon Musk de pe un panou creat drept mulțumire pentru ajutorul acordat Ucrainei. Gestul vine după ce miliardarul american a făcut mai multe propuneri pentru pace între Ucraina și Rusia, care au fost condamnate imediat de ucraineni, inclusiv de preşedintele Volodimir Zelenski.

La începutul lunii octombrie, Elon Musk le-a cerut utilizatorilor pe Twitter să se pronunţe asupra unui plan pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina. Acesta a propus un sondaj asupra unui posibil acord de pace între Ucraina şi Rusia, bazat pe patru principii: 

  • Refaceți referendumurile în regiune anexate, sub supravegherea ONU. Rusia trebuie să plece de acolo dacă aceasta este voința populară. 
  • Crimeea devine formal parte a Rusiei, așa cum a fost din 1783 (până la greșeala lui Hrușciov) 
  • Crimeei să-i fie asigurate rezervele de apă potabilă 
  • Ucraina rămâne neutră

Cea mai controversată propunere a lui Musk a fost cea prin care a sugerat ca Rusia să păstreze Crimeea anexată ilegal în 2014 de regimul Putin, pentru care a oferit un argument istoric folosit în mod obișnuit de propaganda rusească. Musk a vorbit de „greșeala lui Hrușciov”, adică transferul Crimeei în cadrul granițelor interne ale Uniunii Sovietice de la RSFS Rusia la RSS Ucraineană în 1954.

Reacțiile nu au întârziat să apară. Președintele Volodimir Zelenski l-a trolat pe Elon Musk cu un sondaj propriu pe Twitter în care întreabă „Care Elon Musk vă place mai mult? Cel care susține Ucraina sau cel care susține Rusia”.

Ambasadorul ucrainean la Berlin, Andrii Melnik, i-a dat, de asemenea, un răspuns contondent lui Musk: „Du-te dracului este răspunsul meu foarte diplomatic pentru tine”.

După valul de critici, Musk a postat un nou sondaj, în care propune ca oamenii din Donbas și Crimeea să aleagă dacă vor să fie parte a Ucrainei sau a Rusiei.

Marți, miliardarul american Elon Musk a negat că ar fi discutat cu Vladimir Putin înainte să posteze pe Twitter controversatele sale „propuneri” pace în Ucraina. Într-un nou mesaj pe rețeaua socială, fondatorul Tesla spune că a vorbit cu Putin o singură dată și doar „în urmă cu 18 luni, despre spațiu”.

Site-ul Vice a scris, marți, că Elon Musk ar fi discutat direct cu dictatorul rus înainte de a publica pe Twitter mesajul său în care le cere urmăritorilor lui să-și dea opinia cu privire la „planul” său de „pace în Ucraina”.

Informația a venit de la politologul Ian Bremmer, care a spus că Musk i-a spus că Putin „ar fi gata să negocieze, dar cu condiția ca Ucraina să accepte neutralitatea permanentă și să recunoască anexarea Crimeei și celor patru regiuni”.

Conform acestuia, Musk ar fi confirmat că Putin i-a spus că aceste scopuri „vor fi atinse orice s-ar întâmpla”, dictatorul rus fiind pregătit inclusiv să recurgă la arma atomică dacă trupele ucrainene intră în Crimeea. Bremmer a scris că Musk i-a spus că „trebuie făcut totul pentru a evita acest deznodământ”.

Potrivit unui raport publicat marți și citat de Business Insider, Elon Musk a refuzat personal o cerere a Kievului pentru extinderea serviciului de internet prin satelit în Crimeea de teamă că o ofensivă a armatei ucrainene de a recuceri peninsula din mâinile rușilor va declanșa un război nuclear. 

Citește și: Idioții utili ai Kremlinului. Celebritățile Occidentului care fac, cu sau fără voie, jocurile Rusiei

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri