Erdogan spune că nu se întâlnește cu premierul grec până ce acesta „nu-și bagă mințile în cap”

Data publicării:
Recep Erdogan face declartații.
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei. Foto: Getty Images

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, susține că este „imposibil” să se întâlnească cu prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, dacă acesta „nu își bagă mințile în cap”, relatează presa turcă, vineri, în condițiile unor tensiuni reînnoite între cei doi vecini membri NATO, conform Reuters.

Tensiunile dintre Grecia și Turcia, constante pe parcursul ultimilor trei ani, au fost reînnoite în ultima perioadă – cele două guverne se ceartă pe tema insulelor din Marea Egee, granițelor maritime, resurselor de hidrocarburi din Marea Mediterană și Ciprului.

Anterior, Erdogan a spus că Mitsotakis „nu mai există pentru el”, după ce premierul grec a făcut lobby la guvernul american pentru ca SUA să nu vândă turcilor avioane F-16. Cei doi lideri se acuză reciproc de încălcarea spațiului aerian și maritim.

„Îl las să-și bage mințile în cap. Până nu își revine, nu va fi posibil să ne întâlnim”, le-a spus Erdogan jurnaliștilor la întoarcerea de la summit-ul NATO de la Madrid.

La rândul său, Mitsotakis a spus că Grecia este deschisă dialogului cu Turcia, dar a repetat că nu se va angaja „într-un dialog al confruntărilor personale” cu Erdogan.

„O să continui să insist că ușa Greciei pentru dialog în cadrul pe care l-am identificat este mereu deschisă. În același timp, țara noastră va continua, dacă va avea oportunitatea, să ridice problema legată de agresiunea turcă, în interiorul Uniunii Europene și bilateral cu partenerii noștri”, a spus Mitsotakis.

El a adăugat că Grecia „își face propriile alianțe”, dar că dorește sprijin din partea aliaților pe teme naționale și că e interesată să aibă Turcia ca interlocutor.

Erdogan a fost înfuriat de faptul ce Mitsotakis a renunțat la angajamentul de a discuta aceste probleme bilaterale fără implicarea altor parteneri.

Săptămâna aceasta, Mitsotakis a anunțat, de asemenea, că Grecia vrea să cumpere 20 de avioane americane F-35 și că are planuri pentru un al doilea set.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri