Estonia și Finlanda ar avea mijloace de a bloca accesul navelor militare ruse în Golful Finlandei

Data publicării:
harta google maps a golfului finlandei
Pe coastele Golfului Finlandei din Marea BAltică se află atât capitalele Estoniei și Finlandei, Tallinn și Helsinki, cât și orașul rusesc Sankt Petersburg. Sursă foto: Google Maps

Ministrul eston al apărării, Hanno Pevkur, a declarat că integrarea sistemelor de rachete de apărare costieră ale Estoniei şi Finlandei vor permite închiderea Golfului Finlandei pentru navele militare ruse, dacă va fi necesar.

Într-un interviu acordat cotidianului finlandez Iltalehti, ministrul eston a subliniat importanţa coordonării acestor sisteme odată cu aderarea Finlandei la NATO, o măsură pe care a convenit-o săptămâna aceasta cu omologul său finlandez, Antti Kaikkonen.

„Raza de acţiune a rachetelor de coastă estone şi finlandeze este mai mare decât lăţimea Golfului Finlandei. Aceasta înseamnă că ne putem coordona apărarea cu rachete şi să ne transmitem reciproc toate informaţiile”, a explicat ministrul eston în interviul citat de EFE, potrivit Agerpres.

Acest lucru ar face posibilă blocarea accesului navelor militare ruse în acel golf - pe coasta căruia se află şi oraşul rus Sankt Petersburg -, a cărui lăţime maximă între ţărmul finlandez şi cel eston este de 120 de kilometri.

„Marea Baltică va fi o mare interioară a NATO după ce Suedia şi Finlanda vor adera la NATO. Faţă de cum este acum, situaţia se va schimba”, a mai remarcat ministrul eston al apărării.

Potrivit publicaţiei căreia acesta i-a acordat interviul, Estonia dispune de rachete israeliene Blue Spear, care pot lovi o ţintă navală până la o distanţă de 290 de kilometri, în timp ce rachetele de coastă ale Finlandei au o rază de acţiune de 100 de kilometri.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri