Fratele președintelui din Sri Lanka, fost ministru de Finanțe, a fost împiedicat să fugă din țară

Data publicării:
profimedia-Basil Rajapaksa
Basil Rajapaksa, fratele președintelui din Sri Lanka, a încercat să fugă din țară. Foto: Profimedia Images

Oficialii din Sri Lanka au declarat marți că l-au împiedicat pe fratele președintelui, fostul ministru de finanțe Basil Rajapaksa, să plece din țară. Nu este clar unde încearcă să ajungă Rajapaksa, care deține și cetățenia americană, scrie Reuters.

Rajapaksm a demisionat din funcția de ministru de finanțe la începutul lunii aprilie, în contextul în care protestele de stradă au crescut împotriva penuriei de combustibil, alimente și alte produse de primă necesitate, și a renunțat la locul său în parlament în iunie.

Fratele său mai mare, Gotabaya Rajapaksa, va demisiona miercuri din funcția de președinte pentru a face loc unui guvern de unitate națională, după ce mii de protestatari au luat cu asalt reședința oficială a lui și a premierului sâmbătă, cerând înlăturarea acestora. Președintele nu a mai fost văzut în public de vineri.

După ce a fugit din palatul prezidenţial asediat de manifestanţi, Gotabaya Rajapaksa a găsit refugiu în sedii ale Forţelor navale înainte de a fi transportat la baza aeriană de la Katunayake, care se află în acelaşi perimetru ca principalul aeroport al ţării, Bandaranaike, a declarat un înalt responsabil din domeniul apărării.

Asociația Ofițerilor de Imigrare și Emigrare din Sri Lanka a declarat că membrii săi au refuzat să-l primească pe Basil Rajapaksa în salonul de plecare VIP al aeroportului Colombo.

„Având în vedere tulburările din Sri Lanka, oficialii de imigrație sunt supuși unei presiuni extraordinare pentru a nu permite oamenilor de la nivel înalt să părăsească țara”, a declarat KAS Kanugala, președintele asociației, pentru Reuters.

Imaginile cu Basil Rajapaksa pe aeroportul din Colombo au fost difuzate de presa locală și distribuite pe rețelele sociale, unii oameni exprimându-și furia față de încercările sale de a părăsi țara.

Familia Rajapaksa, inclusiv fostul prim-ministru Mahinda Rajapaksa, a dominat politica țării de ani de zile. Rajapaksas a implementat reduceri de taxe populiste în 2019, care au afectat finanțele guvernamentale, în timp ce reducerea rezervelor valutare a redus importurile de combustibil, alimente și medicamente. Economia dependentă de turism a fost lovită grav de pandemia de COVID-19, în timp ce interzicerea îngrășămintelor chimice a afectat producția agricolă. Interdicția a fost ulterior anulată.

Protestatarii au promis că vor rămâne în reședința oficială a președintelui și a premierului până când vor demisiona. 

Parlamentul din Sri Lanka a decis să organizeze un vot pe 20 iulie pentru a alege un înlocuitor pentru preşedintele Gotabaya Rajapaksa.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri