GALERIE FOTO. Dispariția fotografului care a demascat China lui Xi Jinping

Data actualizării: Data publicării:
Pollution in China
Foto: LU GUANG

S-au împlinit cinci săptămâni de când familia nu mai știe nimic despre Lu Guang. Cine este Lu Guang? Un fotograf din China aclamat la nivel internațional. Dar mai ales, Lu Guang este un ochi necruțător în imortalizarea mizeriei politice.

Foto: LU GUANG
Foto: LU GUANG

China este acum un fel Țara Disparițiilor. Dispar politicieni, oameni de afaceri, artiști și, în general, oricine este suspectat de „activități subversive” la adresa „destinului național” conceput de regimul lui Xi Jinping.

La momentul dispariției, Lu Guang se afla în regiunea Xinjiang din vestul Chinei, unde urma să organizeze un workshop de artă fotografică.

Xinjiang nu este orice fel de teritoriu, ci o regiune autonomă populată de comunitatea turcofonă și musulmană a uigurilor, o minoritate etnică pe care autoritățile de la Beijing o consideră un focar de separatism și fundamentalism islamic. În vara lui 2018, un raport ONU indica existența a circa 1 milion de uiguri ținuți în lagăre de concentrare.

Lu Guang
Lu Guang

Când Lu Guang a ajuns în Xinjiang, autoritățile centrale tocmai declanșaseră o „operațiune antiteroristă la scară largă” țintită împotriva comunității uigure, relatează The New York Times.

Surse locale au declarat cotidianului american că serviciile de securitate l-ar fi reținut pe fotograf în jurul datei de 3 noiembrie. Odată terminat workshop-ul, Lu Guang ar fi trebuit să călătorească într-o altă provincie – Sichuan, unde se ocupa cu diverse campanii caritabile.

Lu Guang este rezident permanent american, locuiește în New York alături de soția sa Xu Xiaoli și fiul lor, Michael.

Până acum, Xu a dat nenumărate telefoane autorităților din China pentru a afla care este situația soțului ei, dar insistențele ei au rămas fără răspuns. Se teme că munca lui fotografică ar fi motivul dispariției lui Lu Guang.

Sechelele epidemiei de SIDA din provincia Henan în anii 1980-1990, distrugerea ecosistemului sau sărăcia - sunt doar câteva dintre temele predilecte ale fotoreportajelor sale.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri