„Generalul Armaghedon” îi dă ultimatum lui Prigojin: „Supune-te lui Putin sau suportă consecințele”

Data actualizării: Data publicării:
Evgheni Prigojin și Serghei Surovikin
Evgheni Prigojin și Serghei Surovikin. Colaj foto: Profimedia Images

Fostul comandant al trupelor ruse din Ucraina, generalul Serghei Surovikin - supranumit „generalul Armaghedon” - le-a dat sâmbătă un ultimatum mercenarilor Wagner, conduși de Evgheni Prigojin, să înceteze rebeliunea împotriva armatei ruse, informează BBC.

„Trebuie să faceți asta înainte de a fi prea târziu. Supuneți-vă voinței și ordinelor președintelui ales al Federației Ruse”, a spus Surovikin. „Opriți deplasarea în convoaie, întoarceți-vă la bazele și raioanele voastre de staționare”.

Generalul Serghei Surovikin s-a aflat la conducerea trupelor ruse din Ucraina în perioada octombrie 2022 - ianuarie 2023. El a fost schimbat după trei luni din această funcție și înlocuit cu șeful statului major al armatei ruse, Valeri Gherasimov.

Anunțul a fost făcut în condițiile în care șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a lansat o declarație de război față de Ministerul Apărării de la Moscova, iar mai multe coloane puternic înarmate, inclusiv cu tancuri, înaintau sâmbătă spre Moscova

Prigojin a transmis sâmbătă dimineaţa că se află în cartierul general al armatei ruse din oraşul Rostov, un centru-cheie pentru asaltul Rusiei asupra Ucrainei, şi că a preluat controlul asupra unor situri militare, inclusiv asupra unui aerodrom.

Serghei Surovikin a fost în perioada octombrie 2022 - ianuarie 2023 comandantul trupelor ruse în Ucraina, dar a fost înlocuit după 3 luni de actualul șef al statului major al armatei ruse, Valeri Gherasimov. Surovikin îl secondează acum pe Gherasimov din postura de comandant-adjunct al trupelor ruse de pe frontul ucrainean.

Ministerul rus al Apărării a declarat că Gherasimov l-a înlocuit pe generalul Serghei Surovikin, supranumit „Generalul Armagedon”, la doar trei luni după ce a ocupat funcția de comandant al tuturor forțelor ruse care luptă în Ucraina datorită „extinderii amplorii obiectivelor” și a nevoii de „interacțiune mai apropriată între ramurile Forțelor Armate”. Experții militari din Vest au spus însă că decizia indică o luptă pentru putere în interiorul elitei militare.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri