Generalul lui Kim Jong-un ar fi fost asasinat, suspectează presa sud-coreeană

Data actualizării: Data publicării:
kim si generalul

Hwang Pyong-so, unul dintre cei mai influenți lideri militari din Coreea de Nord, a dispărut complet din peisajul public de la Phenian, trezind suspiciuni legate de o posibilă asasinare a acestuia.  

ASIAD-2014-CLOSING
Hwang Pyong-so. Foto: Getty Images

Până recent, generalul Hwang Pyong-so a făcut parte din cercul interior al dictatorului Kim Jong-un și a deținut cea mai înaltă funcție militară din Armata Populară a Coreei de Nord.

Numai că, în septembrie, autoritățile nord-coreene au desfășurat o inspecție-surpriză pe fondul unor suspiciuni de „atitudine impură” în rândul conducerii Biroului Politic General al Armatei Populare. 

Serviciul de spionaj sud-coreean relata, într-un raport prezentat în Parlamentul de la Seul, că aceasta a fost prima inspecție din ultimele două decenii la sediul Biroului General. 

CITIȚI ȘI: De ce și-a asasinat Kim Jong-un fratele și unchiul. Atacul secret pe care l-ar fi plănuit aceștia cu China

În urma inspecției, generalul Pyong-so, în calitate de șef al Biroului, și adjunctul său, Kim Won-hong, ar fi fost aspru pedepsiți. Însă Serviciul Național de Informații preciza atunci că agenții nu reușiseră să afle în ce anume a constat pedeapsa.

Ultimele informații din presa sud-coreeană vorbesc despre faptul că Hwang Pyong-so, acuzat de luare de mită, ar fi fost dat afară din Partidul Muncitorilor, fapt care echivalează, practic, cu „sfârșitul carierei sale politice” și „eventual” cu pierderea vieții, relatează cotidianul Korea Joongang Daily.

Publicația face referire la „traseul căderii în dizgrație” pe care l-a avut și unchiul și mentorul politic al lui Kim Jong-un, Jang Song-thaek, înainte de a fi asasinat în 2013. După ce a fost exclus din partid, Jang a ajuns în fața unui tribunal militar care l-a găsit vinovat de „acte contra-revoliționare țintite spre subminarea conducerii partidului, a statului și a sistemului socialist”.

Ultima apariție publică a generalului Hwang Pyong-so a avut loc pe 13 octombrie. Nu se știe dacă a fost sau nu judecat.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri