Germania și Franța se opun prelungirii restricțiilor pentru cerealele ucrainene, cerută de cinci state UE, printre care și România

Data actualizării: Data publicării:
Many trucks are waiting in line for unloading in the port harbor, top view from a quadcopter on trucks loaded with grain. Concept for logistics and fr
Camioane umplute cu cereale ucrainene. Foto: Profimedia Images

Germania și Franța s-au opus marți prelungirii restricțiilor pentru exportul cerealelor ucrainene în cinci țări din Europa de Est, printre care și România, scrie AFP, potrivit The Guardian.

Bruxellesul a ajuns în aprilie la un compromis care a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României și Slovaciei să interzică vânzările pe piețele locale, menținând în același timp deschise rutele de tranzit pentru ca cerealele ucrainene să le traverseze teritoriile.

În prezent, măsurile sunt programate să expire la jumătatea lunii septembrie, dar cele cinci țări au cerut prelungirea lor până la sfârșitul anului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat luni orice prelungire „absolut inacceptabilă și sincer anti-europeană”.

Opoziţia de la Kiev a fost reluată de ţările UE, inclusiv Germania şi Franţa, la o reuniune a miniştrilor agriculturii, la Bruxelles, marţi.

Ministrul german al agriculturii, Cem Ozdemir, a declarat că Comisia Europeană, brațul executiv al UE, trebuie să clarifice că orice prelungire „nu este posibilă”.

El a insistat că disputele politice interne ale Poloniei înaintea alegerilor din acest an nu ar trebui să fie jucate „pe spatele Ucrainei”.

Ministrul Agriculturii din Franța, Marc Fesneau, a declarat la rândul său că „nu pot exista măsuri unilaterale, nici aventuri individuale, ci doar un răspuns colectiv la provocarea destabilizarii piețelor.”

Un purtător de cuvânt al comisiei a declarat că Comisia lucrează „foarte intens” cu cele cinci state membre ale UE și cu Ucraina pentru a încerca să găsească o soluție.

„Aceste măsuri sunt direcționate și temporare. Acestea au fost puse în aplicare pentru o situație foarte specifică de blocaje logistice și de facilitare a comerțului care se întâmpla în aceste țări”, a declarat Miriam Garcia Ferrer.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis luni Uniunii Europene că nu este de acord sub nicio formă cu prelungirea restricţiilor asupra exporturilor de cereale din ţara să către statele UE din vecinătatea Ucrainei.

„Poziţia noastră este clară: blocarea exporturilor pe cale terestră după 15 septembrie, când expiră restricţiile relevante, este inacceptabilă în orice formă”, a scris Zelenski, într-un mesaj pe Telegram.

Restricțiile pentru cerealele ucrainene expiră pe 15 septembrie

Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei ţări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială asupra importurilor ucrainene, inclusiv cereale şi alte produse alimentare.

În acest timp, mari cantităţi de cereale ucrainene care ar fi trebuit doar să tranziteze statele est-europene prin „coridoarele de solidaritate” (create pentru a ajuta Ucraina să-şi exporte cerealele după ce nu şi-a mai putut folosi porturile de la Marea Neagră) au rămas în aceste ţări, unde au fost comercializate sub preţurile pe care le pot oferi producătorii locali, aceasta şi ca urmare a faptului că cerealelor ucrainene nu li s-a impus de către Bruxelles respectarea standardelor europene de calitate.

Toate acestea au distorsionat pieţele ţărilor est-europene şi le-au provocat agricultorilor din aceste ţări pierderi compensate doar parţial prin despăgubirile aprobate de Comisiei Europeană.

După ce Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au interzis temporar importurile unor produse agroalimentare ucrainene, în special cereale, Comisia Europeană a ajuns la sfârşitul lunii aprilie la un acord cu aceste patru ţări, plus România, pentru ca ele să garanteze tranzitul cerealelor ucrainene, în schimbul unor „măsuri excepţionale de salvgardare” aplicate pentru patru produse agricole ucrainene, respectiv grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui, acord ce expiră pe 15 septembrie.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri