Germania spune că UE trebuie să pună capăt legăturilor economice cu Rusia, dar gazul nu poate fi înlocuit pe termen scurt

Data publicării:
Christian Lindner, ministrul german al Finanțelor.
Christian Lindner, ministrul german al Finanțelor. Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană trebuie să depună eforturi pentru a tăia toate legăturile economice cu Rusia din cauza războiului său „criminal” din Ucraina, a declarat luni ministrul german de Finanțe Christian Lindner, dar a pus la îndoială un embargo imediat asupra importurilor de gaze rusești.

„Avem de-a face cu un război criminal”, a spus Lindner la Bruxelles înainte de o discuție cu omologii săi din Uniunea Europeană.

„Este clar că trebuie să încheiem cât mai repede posibil toate legăturile economice cu Rusia. Gazul nu poate fi înlocuit pe termen scurt”, a declarat Lindner.

Acesta a spus că toate opțiunile sunt pe masă și că o interdicție a tuturor importurilor de energie rusă ar provoca mai multe daune economice statelor membre UE decât Rusiei.

Prin urmare, UE trebuie să analizeze separat posibilitatea de a interzice petrolul, cărbunele sau gazul, care pot fi înlocuite cu „viteze diferite”.

Și ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat luni că Berlinul nu va impune un embargo imediat asupra energiei ruse.

„Lucrăm spre un embargo, cu măsuri care în fiecare zi îl rănesc pe Putin. Suntem pe un curs bun și săptămâna aceasta vom face mai multe progrese pe acel curs”, a declarat acesta.

Habeck spune că înainte de invazia Rusiei în Ucraina, 35% din petrolul Germaniei provenea din Rusia, acum importurile au scăzut la 25%. În declarațiile anterioare, el a spus că, de la invazie, dependența Germaniei de gazul rusesc a scăzut de la 55% la 40%.

Luni, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, a declarat că Germania este principalul obstacol în calea impunerii unor sancțiuni mai dure împotriva Rusiei. 

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri