Greva medicilor este controlată de un „cartel” care se opune reformelor, acuză președintele sud-coreean Yoon

Data publicării:
yoon
Guvernul sud-coreean i-a ameninţat pe medicii grevişti cu acţiuni în justiţie. Foto: Yoon Suk Yeol / Sursa foto: Profimedia Images

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a acuzat luni existenţa un "cartel" al medicilor care se opune reformelor din domeniul sănătăţii, subliniind disponibilitatea guvernului de a-şi continua acţiunile în ciuda grevei doctorilor în perioada premergătoare unor alegeri cruciale, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Guvernul vrea în special să crească numărul de admiteri la şcolile de medicină cu 2.000 începând cu anul viitor, pentru a combate deficitul de medici şi pentru a se pregăti pentru îmbătrânirea rapidă a populaţiei. Dar doctorii spun că schimbările vor afecta calitatea serviciilor şi sunt în grevă de mai bine de o lună.

Eşecul guvernelor anterioare de a creşte numărul de admiteri la şcolile de medicină a "întărit cartelul medicilor", a declarat Yoon într-un discurs televizat.

"Nu putem repeta aceeaşi greşeală", a adăugat preşedintele sud-coreean.

Spitalele au fost forţate să anuleze tratamente şi intervenţii chirurgicale majore după ce mii de stagiari au încetat să lucreze la 20 februarie în semn de protest împotriva reformelor. Guvernul persistă şi i-a ameninţat pe medicii grevişti cu acţiuni în justiţie.

"Acest număr de 2.000 nu este o coincidenţă. Am analizat cu atenţie statisticile şi studiile relevante, precum şi situaţia actuală şi viitoare a sănătăţii", a spus Yoon.

Această creştere nu va putea satisface nici măcar cererea tot mai mare din afara capitalei, a afirmat el.

Sud-coreenii vor vota săptămâna viitoare la alegerile parlamentare cruciale, la care partidul lui Yoon va încerca să-şi recâştige majoritatea în parlament.

În timp ce opinia publică a susţinut iniţial reformele guvernului în faţa grevei medicilor, ultimele sondaje arată o schimbare de opinie.

Aproape 60% dintre cei chestionaţi în cadrul unui sondaj pentru cotidianul Dong-A Ilbo consideră că guvernul trebuie să ajusteze amploarea şi calendarul reformei sale.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri