Guvernul spaniol le cere oamenilor să nu-i mai insulte pe meteorologii care anunță 40 de grade

Data actualizării: Data publicării:
Un termometru stradal arată temperatura de 43 de grade în Sevilla, Spania, pe 26 aprilie 2023.
Temperaturile resimțite au depășit 40 de grade Celsius în Spania, la sfârșitul lunii aprilie. Foto: Profimedia Images

Guvernul spaniol a intervenit vineri pentru a lua apărarea Agenţiei naţionale de meteorologie (Aemet) care este vizată de un val de insulte şi de ameninţări pe fundalul temperaturilor care au urcat în ultima săptămână la aproape 40 de grade, informează Agerpres.

"Asasini", "criminali", "suntem cu ochii pe voi" şi "veţi plăti pentru asta" reprezintă tipul de mesaje pe care agenţia publică Aemet a anunţat că le-a primit în ultimele săptămâni din partea unor persoane anonime pe reţelele de socializare, prin e-mail şi chiar prin telefon.

Mesajele au venit din partea celor care neagă fenomenul schimbărilor climatice și au fost asociate cu prognozele şi analizele publicate de Aemet despre valul de căldură deosebit de timpuriu care s-a manifestat săptămâna trecută.

Cu această ocazie a fost doborât recordul absolut de căldură pentru luna aprilie în Spania continentală joi, 27 aprilie, când 38,8 grade Celsius au fost înregistrate la umbră în oraşul Cordoba din sudul ţării.

Luând apărarea agenţiei naţionale de meteorologie, ministrul spaniol pentru Tranziţie ecologică, Teresa Ribera, a lansat vineri un apel pentru "a spune stop" acestui tip de practici.

"Minciunile, alimentarea teoriilor conspiraţiei şi a fricii, insultele... aceste lucruri sărăcesc societatea noastră", a denunţat ea pe Twitter.

Într-un videoclip publicat în data de 20 aprilie pe contul său de Twitter, Aemet denunţase deja comportamentul abuziv pe reţelele de socializare şi a cerut ca angajaţii săi să fie respectaţi.

"Noi respectăm libertatea de exprimare", dar "nu putem să permitem chiar orice", a avertizat agenţia spaniolă.

Contactată joi de cotidianul El Diario, o purtătoare de cuvânt a Aemet, Estrella Gutierrez, care este şi membru în Consiliul superior al meteorologilor spanioli, a spus că nu s-a confruntat niciodată cu un nivel atât de mare de agresivitate în întreaga sa carieră de 30 de ani.

"Suntem un serviciu public esenţial, avem un personal înalt calificat şi expert şi vom continua să lucrăm în baza acestui profesionalism", a insistat specialista spaniolă în meteorologie, denunţând valul de informaţii false şi "negaţionismul climatic" promovat pe reţelele de socializare.

"Schimbările climatice reprezintă o realitate. Cel mai recent raport al GIEC, precum şi cele întocmite de alte organizaţii înaintea lui, concluzionează că schimbările climatice ne aduc temperaturi mai ridicate, ceea ce constatăm în prezent", a adăugat ea.

Spania se confruntă de mai mulţi ani cu o înmulţire a numărului de valuri de căldură, înregistrând totodată precipitaţii din ce în ce mai rare şi mai slabe cantitativ.

Potrivit ONU, 75% din teritoriul Spaniei este afectat de riscul de deşertificare.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri