HARTĂ China anunță exerciții militare cu muniție de luptă, după vizita lui Pelosi la Taipei. De joi, vor înconjura Taiwanul

Data actualizării: Data publicării:
Miltari chinezi pe portavion
Miltari chinezi. Foto: Profimedia

China va desfășura „exerciții militare importante” și „activități de antrenament” în 6 zone maritime și spații aeriene din jurul Taiwanului. Exercițiile, care vor începe joi, au fost anunțate de Beijing la scurt timp după ce șefa Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a ajuns la Taipei, vizită pe care oficialii chinezi o consideră o provocare.

Agenția de presă de stat Xinhua, care a publicat informația, are și o hartă care arată unde vor fi desfășurate exercițiile. Sunt 6 zone hașurate, plasate toate în jurul insulei autonome, despre care China spune că face parte din teritoriul său, deși nu o controlează.

harta china
China va desfășura exerciții militare în jurul Taiwanului. Foto: Xinhua

Exercițiile navale și aeriene se vor desfășura cu muniție de luptă.

„Din motive de siguranță, este interzisă intrarea navelor și aeronavelor în spațiul maritim și aerian” unde vor avea loc exercițiile, mai spune Xinhua.

Ministerul Apărării din Taiwan a reacționat spunând că China încearcă să amenințe porturi și orașe cheie, prin aceste exerciții, potrivit Reuters.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului, exercițiile au ca scop intimidarea psihologică a cetățenilor din Taiwan. Forțele armate ale insulei și-au „întărit” nivelul de vigilență și cetățenii nu ar trebui să-și facă griji, mai spune instituția.

Nancy Pelosi a ajuns marți la Taipei, într-o vizită care poate avea implicații majore privind relația dintre SUA și China. Tensiunile în zona strâmtorii Taiwan au crescut în ultimele ore, după ce China a ridicat de la sol avioane de luptă, iar Statele Unite au trimis patru nave de război, printre care și portavionul USS Ronald Regan. Politicieni americani care „se joacă cu focul” în problema Taiwanului „nu vor sfârși bine”, a amenințat marți ministrul de externe chinez Wang Yi.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri