Sari la conținut

IMAGINI SATELIT. Ce a început să construiască Phenianul înainte de întâlnirea Donald Trump-Kim Jong-un

Coreea de Nord ar fi început să ridice monumente pe două situri de testare a rachetelor balistice intercontinentale, arată imagini recente din satelit.

David Schmerler, un expert al James Martin Center for Nonproliferation Studies, a postat pe o serie de imagini care surpind ceva ce par a fi două monumente în curs de construcție: unul situat pe poligonul de lansare al rachetei Hwasong-15, din noiembrie 2017; al doilea, pe situl lansării Hwasong-14, din luna iulie a anului trecut, scrie Newsweek.

Liderul de la Casa Albă, Donald Trump, a acceptat săptămâna trecută invitaţia liderului nord-coreean, Kim Jong-un, de a participa la un summit bilateral cel mai târziu la sfârşitul lui mai, în special pentru a discuta despre denuclearizare.

Locul şi data întâlnirii nu au fost stabilite deocamdată.

De la preluarea puterii la sfârşitul lui 2011, liderul de la Phenian nu a părăsit niciodată din Coreea de Nord.

Anunţul neaşteptat al acestei întâlniri istorice a fost făcut după dezgheţul relaţiilor diplomatice de la începutul anului între cele două Corei, pe fondul Jocurilor Olimpice de iarnă din Coreea de Sud.

Săptămâna trecută, o importantă delegaţie sud-coreeană a mers la Phenian, pentru prima dată în ultimii zece ani.

Un emisar sud-coreean a afirmat că liderul comunist Kim Jong-un şi-a luat angajamentul să acţioneze pentru „denuclearizarea" Peninsulei Coreene şi a promis să se abţină „de la orice nou test nuclear sau balistic" în timpul eventualelor negocieri.

Diplomaţia internaţională caută de aproape 30 de ani să obţină aceste două concesii din partea regimului de la Phenian care a intrat în clubul nuclear în octombrie 2006.

 

Pe aceeași temă