India face din nou jocul lui Putin și se abține la votul de la ONU pentru condamnarea invaziei din Ucraina

Data publicării:
Modi îl îmbrățișează pe Putin
Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, și dictatorul rus, Vladimir Putin, la o întâlnire în 2019. Foto: Profimedia Images

India s-a abținut încă o dată la votul din Adunarea Generală a ONU pe o rezoluția care condamnă invadarea de către Rusia a Ucrainei, relatează BBC.

Rezoluția a fost susținută de 141 de țări, în timp ce 32 s-au abținut iar șapte au votat împotrivă, printre care și Rusia însăși. India și-a reiterat poziția, susținând că „dialogul pașnic este singura cale de ieșire din război”.

Totuși, guvernul indian este confruntat cu o presiune tot mai mare să renunțe la prietenia cu regimul criminal de la Kremlin și să ia o poziție mai fermă împotriva dictatorului rus.

Mai multe țări, inclusiv SUA și Ucraina au făcut apeluri publice la India să ia o poziție mai clară și să „facă ce e corect”.

India a rezistat, însă, presiunilor și și-a continuat strategia de a nu critica direct Rusia. S-a mai abținut în trecut și la alte rezoluții similare.

Relația bună dintre Rusia și India datează din perioada Războiului Rece – Kremlinul este cel mai mare furnizor de armament al Indiei, deși în ultima perioadă guvernul de la New Delhi încearcă să devină autosuficient în domeniu și să-și crească producția internă.

Cele două țări au, de asemenea, un istoric de cooperare la nivelul organismelor internaționale – Rusia a impus un vevto pe rezoluții în Consiliul de Securitate privind regiunea disputată Kașmir.

Guvernul indian a făcut, însă,  referire la importanța „Cartei ONU, legislației internaționale și respectului față de suveranitatea și integritatea teritorială a statelor” în declarațiile sale anterioare privind Ucraina.

La votul de vineri, reprezentantul indian permanent la ONU, Ruchira Kamboj, a spus: „Nicio soluție nu poate să fie obținută cu costul de vieți umane”.

În rezoluția ONU se cere revenirea imediată la pace și se reafirmă sprijinul pentru Ucraina și pentru suveranitatea și integritatea sa teritorială, respingând toate pretențiile statului agresor față de teritorii pe care le ocupă.

ONU a cerut inclusiv ca „Federația Rusă să se retragă imediat, complet și necondiționat de pe teritoriul Ucrainei așa cum este ele recunoscut la nivel internațional”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri