Îngrijorări în SUA privind o vizită a lui Nancy Pelosi în Taiwan: China ar putea declara declara zonă de excludere aeriană

Data actualizării: Data publicării:
joe biden o tine de cot pe nanvy pelosi imbracata in galben
Joe Biden a spus că sunt preocupări privind vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan. Foto: Profimedia

Oficialii administrației Biden sunt îngrijorați că Beijingul ar putea să declare zonă de excludere aeriană (no-fly zone) deasupra Taiwanului înaintea unei posibile vizite a președintei Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Nancy Pelosi, în efortul de a împiedica această deplasare, scrie CNN, citând un oficial american. O astfel de măsură ar putea crește și mai mult tensiunile în regiune.

De asemenea, China ar putea reacționa la o astfel de vizită prin trimiterea de avioane de vânătoare în zona de apărare aeriană a Taiwanului, ceea ce ar putea atrage un răspuns din partea Taipeiului și a Washingtonului, a mai arătat oficialul citat de CNN. El nu a precizat ce ar presupune un astfel de răspuns.

China a trimis de mai multe ori în ultimele luni avioane în zona de identificare aeriană a Taiwanului, acțiune care nu încalcă nicio lege internațională, dar care de obicei are ca efect luarea unor măsuri preventive de către Taiwan, inclusiv ridicarea în aer a propriilor avioane de luptă.

Avioanele chineze nu au pătruns în spațiul aerian al Taiwanului - adică mai aproape de 12 mile marine (aprox. 22 de kilometri) de coastele insulei.

Departamentul de Stat american a cerut Chinei să înceteze acțiunile de intimidare a Taiwanului.

„Nu este o idee bună acum”

Nancy Pelosi plănuiește o vizită în Taiwan în săptămânile următoare, potrivit unor surse care cunosc programul liderei democrate, citate de CNN. 

Ea nu ar fi primul membru al Congresului american care ar vizita Taiwanul anul acesta, dar ar fi cel mai înalt oficial american care ar face această vizită în ultimii 25 de ani (fostul președinte al Camerei Reprezentanților, Newt Gingrich, a călătorit acolo în 1997).

Și președintele Joe Biden a vorbit în cursul acestei săptămâni despre îngrijorări din zona de apărare a SUA privind o posibilă deplasare a șefei Camerei Reprezentanților. 

„Cred că șefii armatei sunt de părere că (vizita - n.r.) nu este o idee bună acum, dar nu cunosc care este stadiul exact”, a declarat Joe Biden miercuri, întrebat dacă este o idee bună ca nancy Pelosi să întreprindă o vizită pe insula autoguvernată a Taiwanului.

„Se tem că avionul meu ar putea fi doborât”

Colonelul Dave Butler, purtător de cuvânt al Statului Major General, a spus că reprezentanții armatei „în general” le prezintă demnitarilor evaluările militare.

„Vorbim despre ce pot face adversarii, discutăm chestiuni de logistică și planuri militare și de pregătire”, a declarat col. Butler.

Nancy Pelosi afirmă că este important să arate sprijin pentru Taiwan, dar a precizat că nu va discuta despre planurile de călătorie, din motive de securitate. Ea a spus că a auzit despre comentariile președintelui Biden legate de posbila ei vizită, dar nu a auzit nimic direct de la președibte.

„Cred că ce a spus președintele este că poate reprezentanții apărării se tem că avionul meu ar putea fi doborât sau ceva asemănător. Nu sțiu exact”, a declarat Nancy Pelosi.

Ea a vrut să facă această vizită în Taiwan în aprilie, fapt care a stârnit proteste vehemente din partea Chinei, dar a trebuit s-o anuleze, după ce s-a îmbolnăvit de Covid.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri