Video&Foto Joe Biden a fost primit de Papa Francisc. Ce mesaj în privința avortului spune președintele SUA că a primit de la Vatican

Data publicării:
joe biden discuta cu papa francisc la o masa
Papa Francisc și președintele Joe Biden au avut o întrevedere privată Foto: Profimedia Images

Președintele Joe Biden a fost primit vineri la Vatican de Papa Francisc. A fost o întrevedere lungă, de peste o oră, între cei mai influenți catolici de pe planetă. De asemenea, a fost doar a doua oară în istorie când Suveranul Pontif se întâlnește cu un președinte american de aceeași religie. Joe Biden are un singur predecesor catolic, John F. Kennedy.

Joe Biden și Papa Francisc, care s-au întâlnit pentru a patra oară, au făcut schimb de cadouri, dar și de glume. 

Președintele are ceva ce se numește 'monedă de comandă', pe care o dă războinicilor și liderilor. Iar dumneavoastră sunteți cel mai important războinic pentru pace din câți am cunoscut. Data viitoare când ne vedem, dacă nu aveți moneda, trebuie să faceți cinste cu băutura. Eu sunt singurul irlandez pe care l-ați cunoscut vreodată care nu a pus gura pe băutură”, i-a spus Joe Biden suveranului pontif.

Însoţit de prima doamnă a SUA, Jill Biden, preşedintele american i-a făcut Papei cadou o casulă (veşmânt liturgic) brodată manual din anul 1930, în timp ce cadoul oferit de suveranul pontif a fost o pictură în ceramică, precum şi unele dintre scrierile sale, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Coloana oficială a președintelui american - compusă din peste 80 de vehicule - a avut nevoie de mai mult de cinci minute pentru a trece pe Via della Conciliazione, artera care duce spre Piața Sfântul Petru din Vatican.

Coloana oficială care l-a adus pe Joe Biden la Vatican a avut peste 80 de vehicule Foto: Profimedia Images
Coloana oficială care l-a adus pe Joe Biden la Vatican a avut peste 80 de vehicule Foto: Profimedia Images

Avortul, o temă sensibilă

Presa nu a avut acces la întâlnirea dintre Papă și Joe Biden, dar o temă care stârnea interes era avortul și poziționarea Papei. În SUA, avortul provoacă dispute politice aprinse. Preşedintele american, deși catolic, este un susţinător ferm al dreptului la avort, în timp ce suveranul pontif condamnă întreruperile voluntare de sarcină.

Potrivit The Washington Post, președintele Biden susține că Papa Francisc i-a spus vineri că este un „bun catolic”, care ar trebui să primească în continuare împărtășania. Asta, în condițiile în care unii lideri catolici conservatori din SUA spun că președintele n-ar trebui să mai aibă dreptul la împărtășanie din cauza poziției sale față de avort. Tocmai de aceea, relatarea lui Biden despre întâlnirea cu Sfântul Părinte oferă o potențială perspectivă asupra gândirii Papei Francisc cu privire la o problemă care a divizat Biserica Catolică din SUA.

Însă subiectul împărtășaniei nu a apărut în scurta prezentare făcută de Vatican întâlnirii Sfântului Părinte cu Joe Biden și nici în înregistrarea video, editată, pe care a furnizat-o cu imagini de la schimbul de amabilități avut de cei doi lideri. De asemenea, Vaticanul nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea The Washington Post.

Joe Biden a zăbovit la Vatican și a întârziat la întâlnirile cu Draghi și Macron

Însă în relația dintre Joe Biden și Papa Francisc pare să existe o anumită căldură personală. Papa Francisc a ajutat la consolarea familiei Biden în 2015, după ce fiul președintelui, Beau, a murit din cauza unui cancer. În timpul vizitei Papei Francisc în Statele Unite din acel an, Joe și Jill Biden l-au însoțit pe suveranul pontif în cea mai mare parte a turneului său de aproape o săptămână, luându-și rămas bun de la el chiar pe aeroportul din Philadelphia.

Vizita la Vatican este prima oprire a președintelui american în cadrul turneului său în Europa. Urmează participările la summitul G20 de la Roma și la summitul climatic COP26 în Marea Britanie.

Vizita lui Biden la Vatican a fost programată înaintea întâlnirilor pe care preşedintele SUA le avea cu premierul italian Mario Draghi şi apoi cu preşedintele francez Emmanuel Macron - cu acesta din urmă sperând la o reconciliere după scandalul submarinelor pentru Australia. În total, Biden a stat însă la Vatican aproape trei ore, ceea ce l-a făcut să întârzie cu aproximativ o oră la întâlnirile ulterioare de la Roma cu premierul italian Mario Draghi și cu președintele francez Emmanuel Macron.

Săptămâna viitoare Biden va participa la Glasgow la summitul COP26 privind clima. Biden doreşte în acest turneu european să prezinte SUA drept un model de prosperitate şi democraţie, în contrast cu regimuri autoritare precum cele din China sau Rusia, țări ale căror preşedinţi nu vor fi prezenţi la Roma şi nici la Glasgow.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri